Şase din zece români afirmă că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, potrivit celui mai recent Eurobarometru al Comisiei Europeane. Astfel, în România, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, faţă de 26% media europeană. Există însă un mic optimism în ceea ce îi privește pe conaționalii noștri. Comparativ cu 2017, cifra este cu 4 puncte procentuale mai mică.
Comisia Europeană a publicat, miercuri, rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupția.
Conform sondajului, corupția este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69 %). Puțin peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70 %), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53 %).
La nivelul României, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie.
De asemenea, în raportul autorităților de la Bruxelles se mai arată că opt din zece români (83%) consideră că problema corupţiei este larg răspândită în ţară.
Sondajul mai relevă că 48% dintre români spun că în ţară nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani.
Pe de altă parte, 37%dintre români sunt de părere că nivelul corupţiei a rămas la fel în ultimii trei ani. Alți 7% dintre români spun că a scăzut.
La nivelul Uniunii, 42% dintre respondenți spun că nivelul corupției a crescu, 37% consideră că a rămas la fel, iar 7% că a scăzut.
Opt români din zece (78%) afirmă că există corupţie în instituţiile publice locale sau regionale (68% media europeană) şi în instituţiile publice naţionale (70% media europeană).
Totodată, 41% dintre români cred că a da și a lua mită, și abuzul de putere pentru câștig personal sunt practici răspândite în partidele politice.
Graficul mai arată că 36% dintre respondenții din țara noastră cred ca mita și abuzul de putere are loc la nivelul politicienilor de la nivel național, regional sau local.
33% sunt de părere că mita și abuzul de putere e larg răspândită printre funcţionarii care decid câştigătorii licitaţiilor publice, iar 25%, printre companiile private.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, 48% dintre români cred că acesta se confruntă cu mita și abuzul de putere
41% dintre respondenți cred același lucru și despre poliție şi vamă.
În România, sondajul a fost realizat în perioada 6-15 decembrie 2019, prin interviuri faţă în faţă, în rândul a 1.081 de persoane.
La nivelul UE, sondajul a fost realizat în perioada 6-19 decembrie 2019, prin interviuri faţă în faţă, pe un eşantion de 27.498 de persoane. În media UE este inclusă şi Marea Britanie, pentru că la momentul realizării sondajului ea era stat membru al UE.