Coronavirus. Condițiile în care vor fi redeschise mall-urile în data de 15 iunie

Coronavirus. Condițiile în care vor fi redeschise mall-urile în data de 15 iunie
Foto: Pixabay.com

Mall-urile vor fi redeschise din 15 iunie doar în anumite condiții, pentru a se preîntâmpina o creștere a noilor cazuri de coronavirus. Președintele Klaus Iohannis a anunțat de marți că urmează un nou val de relaxare a măsurilor impuse pe timpul epidemiei de Covid-19. Astfel că, în afară de marile centre comerciale, vor mai fi redeschisegrădinițele și creșele private, precum și sălile de fitness și piscinele exterioare. Mall-urile au fost închise în data de 16 martie, odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență emisă din cauza răspândirii SARS-CoV-2.

Condițiile în care vor fi redeschise mall-urile, în timpul epidemiei de coronavirus

Epidemia de Covid-19 nu s-a terminat, spun specialiștii. Totuși, ținând cont de faptul că numărul de noi cazuri de infectare cu virusul chinez este în descreștere, președintele Klaus Iohannis a anunțat că din data de 15 iunie vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare. De exemplu, după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, mai puțin restaurantele și locurile de joacă, grădinițele, afterschool-urile și școlile private, precum și piscinele exterioare.

Cu privire la redeschiderea mall-urilor, specialiștii atrag atenția că proprietarii magazinelor trebuie să îndeplinească niște condiții stricte, pentru a nu apărea noi focare de coronavirus.

ProfesorulAlexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat pentru Digi24 că decizia privind redeschiderea mall-urilor, după 15 iunie, este o măsură rațională, însă magazinele ar trebui să respecte anumite condiții pentru evitarea aglomerației și totodată răspândirea coronavirusului.

„Din punctul meu de vedere este o măsură rațională pentru că eu, dacă am în mall deschis un supermarket alimentar foarte mare, unde merge foarte multă lume, nu cred că este un risc suplimentar dacă acele persoane se duc în magazine care au și alt profil. Nu are niciun fel de legătură, cu o singură condiție: ca acele magazine care au alt profil să verifice încât numărul de persoane prezente într-un anumit moment într-un spațiu limitat să nu exceadă dimensiunea acelui spațiu”, a spus Rafila.

Număr limitat de persoane în magazinele din mall-uri

Potrivit expertului, pentru a fi în singuranță prinvind răspândirea coronavirusului, uan dintre condițiile redeschiderii mall-urilor este asigurarea a circa 4 metri pătrați pentru fiecare persoană care intră în magazin.

O altă propunere a medicului epidemiolog este ca pe ușa fiecărui magazin să scrie că este permis simultan accesul a 10 persoane, spre exemplu. Acest număr varianză în funcție de mărimea magazinului.

Nu în ultimul rând, cumpărătorii trebuie să poarte mască de protecție, să păstreze distanța fizică față de ceilalți cumpărători și să își dezinfecteze mâinile cât mai des. Astfel de dezinfectante vor fi puse la dispoziție la intrarea în fiecare magazin, după cum cere legea.

Zona de restaurante din mall-uri este una foarte aglomerată. Ce recomandă specialiștii

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, mai recomandă, pentru evitarea aglomerației, ca mâncarea cumpărată de la magazinele din mall-uri să fie servită afară. De asemenea, recomandă patronilor să organizeze spații de luat masa afară.

“Zona de restaurante este una foarte aglomerată. Ea e aglomerată în două locuri: acolo de unde se ia mâncarea și unde se consumă mâncarea. E greu să extrapolezi un mall unui spațiu deschis, dar părerea mea este că cineva care vrea să-și procure mâncare o poate lua takeaway și să o consume în afară. Mai mult, și în afara mall-ului se pot organiza, de către cei care administrează acel mall, spații asemănătoarea teraselor, controlate din punct de vedere al aglomerației. Aglomerația produce transmiterea bolii, deci e vorba de evitarea aglomerației”, a conchis profesorul Alexandru Rafila.

Astfel, consideră epidemiologul șef al României că este posibilă redeschiderea mall-urilor în conditii condiții sigure privind limitarea coronavirusului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`