Protestele violente anti-rasism s-au mutat în Europa,în semn de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter și împotriva uciderii lui George Floyd de către poliția din Minneapolis. Mai multe magazine au fost sparte şi incendiate în Bruxelles la finalul unei manifestaţii la care au participat peste 10.000 de oameni, în weekend. Totodată, o statuie a fostului rege Leopold al II-lea, o figură controversată din istoria colonială a Belgiei, a fost înlăturată dintr-o piață din Anvers pentru a fi păstrată în depozitul unui muzeu local.
O statuie a regelui Leopold al II-lea din Anvers, vandalizată de manifestanții antirasism
Statuia situată în apropierea unei biserici din Ekeren, municipiul Anvers, a fost vandalizată săptămâna trecută, la fel ca alte statui reprezentându-l pe regele Leopold al II-lea.
Potrivit primăriei din Anvers, statuia ar fi urmat să fie mutată oricm ca parte a unor planuri de renovare a pieței programate pentru 2023 dar „vandalizarea severă de săptămâna trecută” a grăbit decizia autorităților de a preda statuia unui muzeu local.
Proteste în Belgia. O statuie a regelui Leopold al II-lea din Anvers, vandalizată de manifestanții antirasism
Belgian media @RTBFinfo is reporting that the statue is being removed to be cleaned after it was set alight (the white legs) and that there is a chance it could be reinstalled. I wouldn’t want to be the guy tasked with put it back in…https://t.co/VCoevxOQn0 https://t.co/k2K9vbqzZE
— Jack Parrock (@jackeparrock) June 9, 2020
Leopold al II-leaa fost al doilea rege al belgienilor. Născut laBruxelles, al doilea al regeluiLeopold Iși a regineiLouise-Marie de Orléans, i-a succedat tatălui său la tron la 17 decembrie 1865. A rămas în istorie datorită masacrării a peste 10 milioane de africani din Congo.
Leopold a fost frateleîmpărătesei Carlota a Mexiculuiși verișor primar alreginei Victoria.
Leopold al II-lea s-a căsătorit cuMarie Henriette, o adolescentă arhiducesă de Austria, la 22 august 1853, la Bruxelles. A fost o căsnicie nefericită, tânăra Marie Henriette a declarat la trei săptămâni după căsătorie: „Dacă Dumnezeu vrea să-mi îndeplinească rugăciunile nu mă va lăsa multă vreme în viață”. O va înșela și o va neglija toată viața. În cele din urmă, regina se retrage din viața de la Curte și se instalează într-o vilă, unde își va găsi sfârșitul la 19 septembrie 1902.
Leopold al II-lea s-a logodit religios cu cinci zile înainte să moară cu Blanche Delacroix (născută la București), o prostituată, logodnă fără valabilitate conform legislației belgiene. Ceremonia a fost condusă de preotul din Laeken Cooreman
La 15 noiembrie 1902, anarhistul italian Gennaro Rubino a încercat să-l asasineze pe Leopold, care călărea într-un cortegiu regal de la o ceremonie în memoria soției sale recent decedată, Marie Henriette. După ce Leopold a trecut, Rubino a tras trei focuri spre rege însă a ratat iar Rubino a fost imediat arestat.
A murit laLaekenla 17 decembrie 1909 și a fost înmormântat în cripta regală de la Biserica Maicii Domnului de la Laeken din Bruxelles. A fost succedat de nepotul său,Albert, fiul fratelui său Philippe.
Protestele s-au mutat din Statele Unite ale Americii în Europa. Aproape tot continentul a fost cuprins de violenţe. Doar că ceea ce se considera a fi o manifestaţie anti-rasism se transformă pe zi ce trec în jafuri şi distrugeri. În Bristol de exemplu, statuia unui binefecător al localităţii, un om care şi-a lăsat toată averea oraşului, a fost dărâmată şi aruncată în apă. Şi asta pentru că cel pe care îl reprezenta statuia a fost negustor de sclavi.
Violențe au izbucnit şi pe o stradă comercială din Bruxelles, într-un cartier asociat comunităţii africane. Indivizi mascaţi au spart vitrinele magazinelor şi au furat tot ce au putut. Iar unde nu au reuşit să fure nimmic, huliganii s-au mulţumit să incendieze spaţiile comerciale.
În Suedia, la Goteborg, aproape 2.000 de oameni s-au adunat să protesteze, însa manifestația a fost rapid întreruptă, din cauza limitării adunărilor, la 50 de persoane din motive sanitare. Însă reacţia protestatarilor a fost una violentă. Forţele de ordine au fost atacate, iar centrele comerciale vandalizate.
Aproape 3.000 de oameni s-au strâns la pranz şi în fața Ambasadei SUA din Madrid, scandând „nu pot respira”, „Fără dreptate nu există pace” sau „Voi, rasiștii, sunteți teroriștii”.
Iar La Roma, mii de tineri s-au strâns în Piazza del Popolo. Aici a fost însă linişte. Oamenii au îngenunchiat și doar au ridicat pumnii spre cer.