Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanţă vara asta

Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanţă vara asta
Foto: Pixabay

Vacanţa acestui an se anunţă deja inedită prin prisma navigării printre normele sanitare impuse de criza coronavirusului. Atât în ţară, cât şi peste hotare se recomandă prudenţă, respectarea distanţării sociale şi măsuri suplimentare de igienă. Vara a venit odată cu relaxarea turismului intern şi internaţional, tot mai multe ţări anunâţând măsuri menite să atragă turiştii. Iată ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanţă în această vară.

Turiştii nu şi-au pierdut entuziasmul

Potrivit unui sondaj realizat de LuggageHero şi All4Travelîn luna mai, 87% dintre români au deja planuri de călătorie pentru acest an, în ciuda situaţiei cauzate de pandemie şi de criza economică.Trei sferturi dintre europeni (75%) plănuiesc să călătorească în 2020, dar cu preponderenţă în interiorul ţărilor lor, în timp ce şase din zece (60%) dintre aceştia cred că bugetul lor devacanţăva fi la fel ca înaintea pandemiei.

Totodată, mai mult de jumătate dintre europeni susţin că vor călători în lunile de vară, dar alţi 20% sunt atât de dornici de plimbări încât vor porni la drum în primele 15 zile după ridicarea restricţiilor, scrie Capital.

Cale liberă spre Turcia, Bulgaria,Grecia şi nu numai

Turcia, redeschide graniţele pentru turiştii români din 15 iunie. GreciașiBulgariaau în planreluareaactivității turisticepe data de 1 iulie, deschizând sezonul estival pentru a contracara efectele dezastruoase resimțite după pandemia decoronavirus, care a paralizat sectorul turistic.

Italia a redeschis porţile turismului din 3 iunie, iar în Spania se poate călători de la 1 iulie.În ciuda ofertelor atractive, românii încă nu ştiu exact ce îi aşteaptă la întoarcerea în ţară.

Ce ne aşteaptă la întoarcerea în ţară

Nelu Tătarunu este convins că după data de 15 iunie românii care doresc să plece în vacanță peste hotare nu vor trebui să stea înizolare la întoarcerea în țară. Ministrul Sănătăţii îl contrazice astfel pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, care dădea aproape sigură informația potrivit căreia autoritățile ar putea decide renunțarea la cele14 zile de izolarepentru cei care se întorc din străinătate…

Voucherelede vacanță

În contextul pandemiei de coronavirus, guvrnul a decis ca valabilitatea tichetelor de vacanță care au fost emise în decembrie 2019 să fie prelungită până în luna mai a anului 2021.Totodată, de la 1 iunie, voucherele de vacanță nu se mai emit decât în format electronic.

În ceea ce privește valoarea tichetelor devacanță, aceasta rămâne la nivelul anului trecut, astfel că fiecare salariat va primi suma de 1.450 de lei.

Vouchelere de vacantă se acordă atât angajaților de la stat cât și angajaților din mediul privat și au scopul de a acoperi o parte din cheltuielile din timpul concediilor desfășurate în interiorul țării.

Facilităţi de transport intern

Din 16 iunie, Compania Tarom introduce2curse aeriene pe săptămână, care vor lega Clujul de Constanţa. Cei care plănuiesc să îşi petreacă vacanţa pe litoralul românesc sau în zona Deltei Dunării, vor ajunge pe litoral în doar o oră.

Drumul spre Marea Neagră este uşurat şi de introducerea din 12 iunie a trenurilor Soarelui care fac legătura între marile oraşe şi litoral. CFR Călători a lansat mai multe oferte de călătorie, încurajând oamenii să achiziţioneze bilete online. Amintim că studenții și elevii beneficiează de gratuitate la călătoria la vagon clasa a 2-a pe trenurile CFR.

Cu mască, fără mască… cu rezervare şi distanţare

În condițiile în care cea mai importantă cale de trasmisie a noului coronavirus este prin aer, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță că purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie cât timp se vor mai înregistra noi cazuri de infectare cuCOVID-19. El mai afirmă că speră că va fi vorba de o lună sau două.

Ministrul Internelor,Marcel Vela, a anunțatcă din 15 iunie, autoritățile vor adopta noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei deCOVID-19, iar noua etapă a relaxării va veni cu „multe surprize plăcute”.

Deocamdată accesul la terase se face cu un numărde maximum patru persoane la masă şi respectarea distanţei de 2 metri între mese, rezervări prealabile şi preluarea datelor în registrul clienţilor…

Şi accesul la plajă presupune ca distanța între șezlonguri să fie de 2 metri pentru persoanele care nu fac parte din aceeași familie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`