CORONAVIRUS | Spania intră în ultima fază de relaxare a măsurilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Când se vor ridica toate restricțiile

CORONAVIRUS | Spania intră în ultima fază de relaxare a măsurilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Când se vor ridica toate restricțiile
sursa Foto: pixabay.com

Începând cu data de 8 iunie, jumătate din Spania intră în cea de-a 3-a și ultima fază de relaxare a restricțiilor impuse de către autorități în timpul pandemiei de COVID-19.

În acest context, se vor elimina toate intervalele orare pentru ieșirile în aer liber și se va putea circula din nou între provincii. De asemenea, se redeschid parcurile tematice, grădinile zoologice și acvariile și se vor relua activitățile turistice.

De asemenea, printre noile privilegii de care se vor bucura jumătate dintre spanioli, începând cu această săptămână, se numără plimbările la orice oră în grupuri de până la 20 de persoane, posibilitatea organizării nunților cu până la 150 de invitați, reluarea evenimentelor în aer liber cu maximum 800 de spectatori și redeschiderea magazinelor, cinematografelor și restaurantelor pentru 50% dintre clienți.

Mai mult, din 21 iunie se vor ridica toate restricțiile, se va permite inclusiv redeschderea granițelor terestre, iar autoritățile se pot pregăti pentru relansarea turismului national, sector puternic afectat de pandemie, care generează aproximativ 12 % din PIB-ul țării.

Madrid și Barcelona, abia în a doua fază de relaxare

Cu toate acestea, cele mai afectate orașe ale Spaniei în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, Madridul și Barcelona, se alătură abia regiunilor aflate în faza a doua fază de relaxare a măsurilor, potrivit Reuters.

Astfel, transportul public va funcționa la întreaga capacitate, iar școlile se vor redeschide în Madrid, doar la solicitarea elevilor și cu programare în prealabil.

De luni, clienții barurilor si restaurantelor vor putea sta mai degraba în interior decât exclusiv pe terase exterioare, în timp ce copiii se vor putea juca afară în orice moment al zilei.

Spania va redeschide granițele terestre, din 22 iunie

Parlamentul spaniol a votat prelungirea până la 21 iunie a stării de alertă, în lupta contra răspândirii noului coronavirus. Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

Spania urmează să-şi redeschidă, depe 22 iunie, frontierele terestre cu Franţa şi Portugalia. De asemenea, carantina va fi eliminată, scrie El Pais.

„În cazul Franţei şi Portugaliei, aş vrea să confirm că, începând de la 22 iunie, restricţiile impuse mobilităţii terestre vor fi eliminate”, a anunţat, joi, ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto.

În ciuda faptului că se bazează în mare măsură pe turism, Spania a fost initial reticentă în ceea ce privește redeschiderea granițelor, fără un acord la nivelul Uniunii Europene.

Într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez și prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, au solicitat un plan de redeschidere bazat pe „criterii epidemiologice comune, clare și transparente”, propunând, de asemenea, ca membrii Uniunii Europene să convină asupra unor praguri de incidență a infecțiilor pentru țările terțe.

Pregătiri pentru al doilea val de coronavirus

Departamentul de Sănătate din Catalonia, Spania, se pregătește pentru un al doilea val de coronavirus, așteptat din luna octombrie. Potrivit celui mai rău scenariu, apogeul pandemiei în această nouă fază ar putea dura până în aprilie 2021.

Acest lucru este menționat într-un document tehnic al sistemului medical de urgență (SEM), care prezintă perspectivele evoluției pandemiei coronavirusului în lunile următoare, scrie lavanguardia.com.

Și ministrul Sănătății, Alba Vergés, a avertizat că „virusul continuă să circule și vom avea frici pentru o perioadă”, cerând luarea unor precauții extreme și monitorizarea numărului de contacte cu care se expun oamenii.

Potrivit celor mai recente date, Spania a confirmat peste 280.000 de cazuri de coronavirus și peste 27.000 de decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`