Bulgariaare în planreluarea activității turisticepe data de 1 iulie, deschizând sezonul estival pentru a contracara efectele dezastruoase resimțite după pandemia decoronavirus, care a paralizat sectorul turistic.
Totodată, autoritățile bulgare au permisrestaurantelor, barurilor și cafenelelor să se redeschidă la capacitate maximă luni, 1 iunie, în condițiile în care guvernul de la Sofia a mai ușurat restricțiile impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului.
Recent, Bulgaria a anunțat eliminarea tuturor restricţiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus, începând cu 15 iunie, însă autorităţile recomandă în continuare distanţarea socială şi igienizarea mâinilor.
Măsura include inclusiv obligaţia de a purta masca de protecţie în spaţiile publice închise.
Cu toate acestea, grupul de lucru pentru combaterea efectelor pandemiei, înfiinţat în urmă cu mai bine de trei luni, îşi va continua activitatea de cercetare a dinamicii virusului.
„Trebuie să învăţăm să supravieţuim cu virusul”, a declarat Boyko Borisov, premierul Bulgariei, la fel ca omologii săi din alte țări, precum Marea Britanie, Italia sau Spania, întărind ideea că pericolul nu a trecut pentru totdeauna.
Bulgaria declara pe 13 martie starea de urgenţă, ce a fost menţinută vreme de două luni. Apoi, pe teritoriul țării a fost declarată „situaţie epidemică excepţională”, ce va lua sfârșit pe 14 iunie.
Potrivit celor mai recente date, Bulgaria a înregistrat 2.585 de cazuri de coronavirus, d ela izbucnirea pandemiei, iar 147 de persoane și-au pierdut viața.
Potrivit profesorului Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie,este mai puțin probabil săne îmbolnăvim pe teritoriul Bulgariei sau al Greciei decât în țara noastră, grație incidenței mai mici a infecției cu virusul COVID-19 decât România.
„E mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției”, a precizat medicul.
Executivul lucrează la un pachet de măsuri, care să fie aplicat după data de 15 iunie, care să le permită celor care călătoresc în cele două ţări să revină în România fără a mai intra în izolare timp de două săptămâni, cum impune acum legea.
Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din Bulgaria și Grecia, în contextul în care pericolul infectării cu noul coronavirus este din ce în ce mai mic.
Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, care dădea aproape sigură această informație, susținând că încă nu este momentul pentru adoptarea unei astfel de măsuri, fiind necesară urmărirea evoluției cazurilor.
„Gândiți-vă, dacă este acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? În acest moment noi judecăm la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență fiecare stat în parte. În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaruîntr-o conferință de presă.