După decesul lui George Floyd, în Statele Unite ale Americii au avut loc proteste masive. După care, protestele s-au răspândit și în mai multe state din Europa, însă persoanele care participă la aceste mitinguri antirasism trebuie să respecte o serie de restricții impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului. În acest context, ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a cerut vineri oamenilor să nu participe la demonstrații ample împotriva rasismului din cauza riscului reprezentat de COVID-19.
Proteste antirasism după decesul lui George Floyd, după ce un polițist l-a imobilizat punându-și genunchiul pe gâtul acestuia, au loc și în Marea Brutanie. În acest context, ministrul Sănătății, Matt Hancock, a cerut vineri oamenilor să nu participe la demonstrații ample împotriva rasismului din cauza riscului reprezentat de noul coronavirus, potrivit Reuters.
Zeci de mii de persoane au mărșăluit miercuri spre centrul Londrei pentru a protesta împotriva rasismului după moartea lui George Floyd în Minneapolis și sunt planificate noi demonstrații în weekend.
„Înțeleg de ce oamenii sunt profund supărați, dar încă ne confruntăm cu o criză sanitară, iar coronavirusul rămâne o amenințare reală”, a declarat Matt Hancock în cadrul unei conferințe de presă.
„Vă rog, pentru siguranța celor dragi, nu participați la reuniuni mari, inclusiv demonstrații a mai mult de șase persoane”, a mai adăugat ministrul Sănătății din Marea Britanie.
În Germania se pare că au avut loc vineri cele mai ample proteste antirasism din afara Statelor Unite ale Americii. Mii de oamenii au protestat în orașele Hamburg și Frankfurt. Protestatarii au fost văzuți cu mâinile ridicate în aer, purtând pancarte cu slogane precum: „Durerea ta este durerea mea, lupta ta este lupta mea”.
Poliția a descris demonstrația de la Frankfurt ca fiind pașnică și a afirmat că cei prezenți au urmat regulile introduse pentru a stopa răspândirea coronavirusului, inclusiv purtarea măștilor de protecție, însă, în ceea ce privește orașul Hamburg, lucrurile stau cu totul altfel.
Poliția din Hamburg a intervenit vineri într-un protest antirasim, declarând că mitingul s-a încheiat după doar 30 minute, potrivit dw.com.
Oamenii legii au intervenit pentru că, susțin ei, participanții la protest nu au respectat instrucțiunile poliției referitoare la respectarea restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.
Mitingul a fost înregistrat sub sloganul „Justiţie pentru Floyd – opriţi uciderea negrilor – opriţi terorismul rasial din SUA”. Mulțimea nu s-a dispersat imediat după instrucțiunile poliției, iar fotografii postate pe reţelele sociale arată oameni stând jos, pe pământ.
Sute de oameni s-au alăturat joi la o ceremonieorganizată în memoria lui George Floyd, unde participanții au ținut opt minute și 46 de secunde de reculegere, reprezentând timpul în care ofițerul Derek Chauvin și-a petrecut-o cu genunchiul pe gâtul lui Floyd. Liderul drepturilor civile, Al Sharpton, a promis că protestele în masă vor continua până când „vom schimba întregul sistem de justiția” din Statele Unite.
Avocatul familiei le-a spus jurnaliștilor că va găsi justiție pentru George Floyd, în vârstă de 46 de ani, care a murit în timpul unei arestări din 25 mai.
„Nu a fost pandemia de coronavirus cea care l-a ucis pe George Floyd”, a spus Benjamin Crump, care reprezintă familia lui Floyd, adăugând: „A fost acea altă pandemie. Pandemia rasismului și a discriminării”.