Hackeri chinezi şi iranieni au atacat campaniile lui Joe Bidden şi Donald Trump

Hackeri chinezi şi iranieni au atacat campaniile lui Joe Bidden şi Donald Trump

Hackeri susţinuţi de statul chinez au atacat informatic membri ai campaniei prezidenţiale a democratului Joe Biden, a declarat joi un înalt oficial al Google din domeniul securităţii, informează Reuters.

Același oficial a precizat că hackerii din Iran au atacat recent conturile de e-mail ale staffului de campanie al preşedintelui republican Donald Trump.

Anunţul, făcut pe Twitter de şeful Grupului de Analiză a Riscului al Google, Shane Huntley, este cel mai recent indiciu al felului în care spionii digitali iau în mod regulat ca ţintă politicieni de top.

Huntley a spus că nu există „niciun semn de compromis” din partea niciunei campanii.

Tentativele iraniene de a accesa conturile de e-mail ale unor oficiali ai campaniei lui președintelui republican Donald Trump au mai avut loc în trecut. Anul trecut, compania americană MicrosoftCorp a avertizat că un grup de război cibernetic, numit Charming Kitten, a încercat să acceseze conturile de email ale unei campanii prezidenţiale din SUA, surse dezvăluind că este vorba chiar despre campania preşedintelui Trump.

La începutul acestui an, compania de informații despre amenințătoare, Area 1 Security, a declarat că hackerii ruși au vizat companii cu legături cu o firmă ucraineană de gaze, în cadrul căreia fiul lui Joe Biden a lucrat. Acesta făcea parte din consiliul de administrație.

Google a refuzat să ofere detalii dincolo de tweeturile lui Huntley, dar informația este un semn de cât de sensibili au devenit americanii la eforturile de spionaj digital care vizează în special campaniile politice.

”Am trimis utilizatorilor ţintă avertismentul nostru referitor la un atac susţinut de un guvern şi am transmis informaţiile autorităţilor federale de aplicare a legii”, a declarat un purtător de cuvânt al corporației americane Google.

Moscova a negat orice amestec

Hacking-ul alegerilor a devenit o preocupare pentru guverne, mai ales că agențiile de informații din SUA au concluzionat că Rusia a derulat o operațiune de hacking și propagandă pentru a perturba procesul democratic american în 2016 pentru a ajuta atunci candidatul Trump să devină președinte. Printre ținte s-a numărat infrastructura digitală folosită de campania candidatului la președinția democrată Hillary Clinton din 2016.

Ulterior, Moscova a negat orice amestec.

”Suntem pregătiți pentru astfel de atacuri cibernetice”

Încercările adversarilor străini de a intra în campaniile prezidențiale sunt obișnuite, dar informația făcută publică de Google denotă faptul că americanii au devenit sensibili la eforturile de spionaj digital care vizează candidații la prezidențiale.

”Suntem conștienți de rapoartele de la Google că o persoană străină a încercat să acceseze conturile de e-mail personale ale personalului campaniei”, a menționat un purtător de cuvânt al campaniei Biden.

„Știm de la începutul campaniei noastre că vom fi supuși unor astfel de atacuri și suntem pregătiți pentru ele”, a mai spus el.

Campania Trump, ambasada Chinei la Washington și misiunea iraniană la Națiunile Unite la New York nu au răspuns imediat solicitărilor de informații.

Charming Kitten, grupul identificat de Google ca fiind responsabil pentru vizarea campaniei Trump, a lovit recent și titlurile asupra altor exploatări, inclusiv vizarea companiei farmaceutice Gilead Sciences Inc.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`