CORONAVIRUS | Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor

CORONAVIRUS | Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Brazilia a depășit Italia ca țara cu cel de-al treilea număr de decese provocate de pandemia de coronavirus, după o înregistrare zilnică de 1.473 de victime, care a dus bilanțul total la peste 34.000.

Cifra a fost publicată de Ministerul Sănătății din Brazilia joi seară și înseamnă că doar Statele Unite ale Americii și Regatul Unit au înregistrat mai multe decese din cauza pandemiei. Numărul oficial de infecții a crescut la aproape 615.000, al doilea doar în SUA.

Într-o emisiune online cu puțin timp înainte de raportarea numerelor, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, nu a menționat aproape deloc despre victime, dar a continuat să atace public eforturile de a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus cu măsuri de carantină și distanțare socială.

„Nu putem continua așa. Nimeni nu o mai poate lua”, a spus Bolsonaro despre eforturile de închidere care sunt puse în aplicare de guvernanții statului și primarii din toată Brazilia, adăugând: „Impactul colateral va fi mult mai mare decât cei care și-au pierdut viața din păcate din cauza acestor trei luni aici”, a spus Bolsonaro.

Economia unor state din America Latină, lovită puternic de pandemia de Covid-19

Numerele, care au venit după ce Mexicul a raportat miercuri un număr record de peste 1.000 de decese, a întărit temerile că cele două mari economii din America Latină și alte țări din regiune se confruntă cu câteva luni sumbre.

Numărul deceselor din Mexic se ridică acum la aproape 12.000, miercuri numărul infecțiilor crescând peste 100.000. De asemenea, Chile se confruntă cu o criză în creștere, această săptămână extinzând o carantină a capitalei, Santiago, numărul total de victime din țară s-a ridicat la aproape 1.300.

În ciuda situației care se înrăutățește, multe părți din regiune se îndreaptă spre redeschidere, împotriva sfaturilor majorității experților medicali.

Miguel Lago, directorul Institutului pentru Studii de Politică în Sănătate din Brazilia, a declarat că redeschiderea a fost o greșeală care ar putea provoca o explozie de infecții și a acumulat presiuni suplimentare asupra spitalelor care se luptau deja să facă față pandemiei, scrie The Guardian.

În prezent, au fost depistate cazuri de coronavirus în peste 70% din orașele braziliene, statele din sud-estul Rio și São Paulo au fost afectate în mod special.

Lago a declarat că președintele de extremă dreaptă al Braziliei, Jair Bolsonaro, își asumă o responsabilitate deosebită pentru situația neplăcută: atât pentru incompetența răspunsului guvernului său, cât și pentru interesul politic de sine pe care crede că l-a determinat pe Bolsonaro să submineze în mod deliberat distanța socială pentru a proteja economia și șansele sale de reelecție în 2022.

„Nu-i pasă de brazilienii care vor muri din cauza comportamentului său absolut iresponsabil”, a spus Lago.

Lago a descris reacția populistului de dreapta drept chiar mai lipsită de reacție împotriva virusului decât cele ale lui Donald Trump și Boris Johnson, liderii celor două țări cu cele mai mari cazuri de moarte Covid-19.

Președintele Mexicului, despre pandemia de SARS-CoV-2: Cred că strategia noastră a fost cea potrivită

Joi, președintele Mexicului, populistul de stânga Andrés Manuel López Obrador, i-a îndemnat pe cei 129 de milioane de cetățeni să nu permită creșterea numărului de morți și infecții.

„Cred că strategia noastră a fost cea potrivită”, a declarat el pentru reporterii din statul de sud Chiapas pe care îl vizitează după ce și-a repornit călătoriile în această săptămână, ca parte a ceea ce el numește „noul normal” al Mexicului. „Am avut norocul că pandemia nu a ajuns aici prima dată, ceea ce ne-a dat timp să ne pregătim.”

López Obrador a atacat raportul mass-mediei despre ziua record a Mexicului de decese înregistrate, a doua cea mai mare din lume miercuri, după Brazilia, drept „alarmist și iresponsabil”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`