Ce alocații primesc copiii din alte țări față de cei din România? În ce stat se dau cei mai mulți bani pentru minori

Ce alocații primesc copiii din alte țări față de cei din România? În ce stat se dau cei mai mulți bani pentru minori

Alocațiile în alte state reprezintă o valoare mai mare din salariul minim brut,iar dublarea alocațiilor în România pare să facă țara noastră să intre și eaîn rând cu celelalte țări din Europa.

„Alocațiile de stat sunt, probabil, singura formă de protecție socială consacrată prin Constituție. Din acest motiv, acestea ar trebui tratate cu seriozitate”, a spus George Roman, sociolog, director de programe la Salvaţi Copiii.

Mulți ani, alocația, în România, a fost de 42 de lei pe lună

„Vreme de 25 de ani, cuantumul alocației a fost ridicol de mic, de 42 de lei, fără să conteze nici măcar în veniturile familiilor afectate de sărăcie. Acest lucru a determinat organizația Salvați Copiii să ceară, în acea perioadă, mărirea alocației la 200 de lei, nereușind să obțină decât o valoare de 84 de lei – insuficient, în raport cu alocațiile din alte state europene”, a explicat el.

În Germania și Franța, alocația este suplimentată de deducerile fiscale, în funcție de numărul de copii din familie, iar asistența medicală și educația sunt asigurate în mod gratuit și la standarde foarte înalte, spune sociologul,conforma1.ro.

Alocația actuală în România este de 150 de lei și reprezintă doar 7% din salariul brut, dar dublarea ei ne va apropia de 14%.

Alocațiile în alte state

În Germania, alocația atinge 19 procente din salariul brut, în Franța 25%, Italia 15%, până și în Polonia se apropie de 20 de procente din valoarea salariului minim brut, spre deosebire de România.

Potrivit unei analize realizate de edupedu.ro, Franța are o alocație lunară de 92 de Euro până la 185 de euro/lună, în funcție de venitul familiei. La aceasta se adaugă o sumă de 394 de euro pentru educația copilului. Germania alocă o sumă de 194 de euro pe lună, sumă care crește la 200 de euro pentru al doilea copil și la 225 de euro pentru următorii.

Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul în care apar mai mulți copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități.

Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 și 24 de ani, 31 de euro/lună.

Grecia acordă 40 de euro pe lună, virată trimestrial. Pentru familiile cu peste 3 copii, se acordă 500 de euro pe an/copil.

Austria acordă copiilor beneficii multiple, dar cele mai asemănătoare cu alocațiile din România sunt diferențiate pe vârste. Înainte de 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună.

Danemarca alocă o sumă trimestrială, care variază între 200 de euro pe luna (603 euro/trimestru) pentru copiii între 0 și 2 ani, și 125 de euro/lună pentru cei între 15-17 ani.

Belgia are un sistem împărțit pe regiuni. Cel mai reprezentativ este cel al beneficiilor de bază din Flandra, Wallonia și Buxelles. Pentru primul copil, alocația este de 92 de euro/lună, pentru al doilea, 170 de euro, iar pentru al treilea, 254 de euro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`