B1 TV difuzează, în exclusivitate, documentarul “Dependența digitală”, vineri, 5 iunie, de la ora 22.00 și duminică, 7 iunie, de la ora 16.00.
‘Dependența digitală’ prezintă în amănunt una dintre cele mai mari probleme ale societății actuale, interacțiunea individului cu tehnologia, dependența pe care o provoacă lumea digitală, dar și urmările nefaste și îngrijorătoare cauzate de această dependență de tehnologie.
Documentarul prezentat de B1 TV pune în prim plan două cazuri. Primul este cel al unui adolescent dependent de jocuri video, care petrece zi de zi cel puțin 12 ore în fața calculatorului sau a consolei de jocuri, și care intră în conflict cu propria familie.
Al doilea caz este cel al unei tinere mame dependentă de rețelele sociale (Facebook, Instagram, Snapchat), care se izolează de toți apropiații și își distruge propria viață. Dependența digitală poate căpăta mai multe forme și reprezintă un pericol atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți.
Experții susțin că această dependență de tehnologie și de mediul virtual este la fel de gravă precum sunt alte tipuri de dependență, de droguri, de alcool sau de zahăr, și nu trebuie neglijată. Dependența digitală poate duce la comportamente extreme precum violența, izolarea de familie sau de societate.
În statele dezvoltate au apărut în ultimii ani centre de ”detoxifiere digitală”, Statele Unite sau Coreea de Sud având sute de astfel de instituții.
Documentarul ”Dependența digitală” va fi difuzat în exclusivitate de postul B1 TV, vineri, 5 iunie, de la ora 22.00 și duminică, 7 iunie, de la ora 16.00.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Când o persoană își accesează device-urile (conectate sau nu la internet), creierul poate percepe o serie de „recompense” cauzate de primirea unui like pe Facebook, a unui mesaj de la un prieten sau prin atingerea unui nivel superior la un joc. Aceste „recompense” oferă persoanei o stare de bine. Creierul asociază starea de bine cu folosirea device-ului și astfel, persoana va căuta repetarea plăcerii. Dificultatea de a ține sub control utilizarea instrumentelor aducătoare de plăcere duce la folosirea lor în mod compulsiv și, în cele din urmă, la instalarea dependenței.
Potrivit specialiștilor, copiii și tinerii sunt mai vulnerabili decât adulții la a deveni dependenți, în principal din două motive:
În primul rând, zona din creierul lor responsabilă de un bun auto-control, de gândirea pe termen lung și de discernământul fin nu este suficient maturizată. De aceea, un copil sau un adolescent ar putea să petreacă ore în șir jucându-se jocul preferat (deși și-a propus să se limiteze la o oră-două), fără să se gândească la testul de a doua zi sau că rezultatele școlare proaste i-ar putea influența negativ viitorul.
În al doilea rând, zona din creierul lor responsabilă cu perceperea plăcerii răspunde mult mai repede și mai puternic la stimuli decât la un adult. Cu alte cuvinte, chimia creierului adolescenților poate fi de-a dreptul surescitată de ceea ce se află pe telefon.
În al treilea rând, există nevoia de atașament. Copiii și tinerii au nevoie de contact, conexiune și de a primi și oferi dragoste. Dacă această nevoie de atașament nu este satisfăcută, adolescentul va dezvolta un atașament față de dispozitiv, în încercarea de a suplini această nevoie.
Internetul aduce multe avantaje vieții și este foarte bogat și variat în ceea ce oferă. În același timp, frecvența și durata folosirii tehnologiei digitale de către copii și tineri, precum și conținutul cu care aceștia intră în contact, pot avea efecte nedorite sau chiar distructive asupra lor.