Germania: Un nou pachet de 130 de miliarde de euro pentru economie ridică ajutorul financiar la aproape 1.000 de miliarde

Germania: Un nou pachet de 130 de miliarde de euro pentru economie ridică ajutorul financiar la aproape 1.000 de miliarde
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat miercuri seară un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 şi 2021 destinat să stimuleze economia ţării grav afectată de criza sanitară declanșată de noul coronavirus SARS-CoV-2, transmite Reuters.

“Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională”, a declarat Angela Merkel.

Angela Merkel a declarat că pachetul se va ridica la 130 de miliarde de euro și va include o taxă pe valoarea adăugată mai mică (TVA) pentru a stimula consumul.

”Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal. Deci avem un pachet de stimulare economică, un pachet pentru viitor“, a subliniat Angela Merkel într-o conferinţă de presă la finalul a două zile de discuţii dificile între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale.

”Avem cea mai severă criză economică din istoria Germaniei. Vrem să ieșim puternici împreună și am pus bazele bune pentru asta astăzi”, a mai spus cancelarul Merkel.

Acest plan de relansare se adaugă uriaşului plan de peste 750 de miliarde de euro pus în aplicare în luna martie, în punctul de vârf al crizei epidemic de covid-19, prevăzând ajutoare pentru firme şi miliarde de euro de împrumuturi garantate.

Planul de relansare economică are în vedere și reducerea de valoarea adăugată

Planul menit să stimuleze economia afectată de pandemia de COVID-19, are în vedere și reducerea TVA la 16% timp de 6 luni. De asemenea, TVA în sectorul turismului va coborî la 7%, urmând să mai scadă cu două puncte procentuale pe aceeași perioadă. Costul reducerii TVA este de 20 miliarde de euro

Angela Merkel a declarat că TVA va fi redusă de la 19% la 16% pentru șase luni începând cu 1 iulie. O rată mai scăzută de TVA pentru stimularea consumului de 7% ar fi redusă cu două puncte în aceeași perioadă. Costul total al măsurilor de TVA se ridică la 20 de miliarde de euro.

În plus, datoriile comunelor vor fi transferate statului federal, va fi acordată o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil și noi ajutoare pentru firmele în dificultate.

Pentru a permite această ”injecție” de capital financiar în economie, Parlamentul german a votat în decursul lunii martie în favoarea suspendării, pentru prima dată, a prevederii din Constituţie referitoare la frâna datoriei, pentru a finanţa un pachet de măsuri fără precedent, ce totaliza 750 miliarde de euro la momentul respectiv, menit să amortizeze efectele negative ale pandemiei de coronavirus.

Măsurile Germaniei, care împreună cu ajutorul de lichiditate și garanțiile de împrumut sunt egale cu peste 30% din producția sa economică, depășesc substanțial orice alte programe naționale de urgență lansate de alte țări din zona euro.

„Am economisit bine în ultimii ani”

Ministrul de Finanțe, Olaf Scholz, a explicat că pachetul va fi parțial finanțat de împrumuturi suplimentare.

Germania își permite să facă cheltuieli mai mari, având în vedere că a avut un buget echilibrat din 2014 și un raport între datorii și venituri mult sub țări din Zona Euro, precum Italia, Spania, Franța.

”Putem face acest lucru pentru că am economisit bine în ultimii ani”, a declarat ministrul Scholz.

„Vrem să ieșim cu bine din această criză epidemică”, a mai spus oficialul.

Pachetul include cel puțin 10 miliarde de euro pe an pentru a ajuta municipalitățile care se luptă cu încasări fiscale mai mici față de perioada anterioară declanșării pandemiei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`