Moartea lui George Floyd are efect de domino. După zile întregi de proteste în Statele Unite ale Americii,Parisul s-a alăturat mișcării antirasiste.
Proteste violente au avut loc marți seara și în capitala Franței. Acestea au izbucnit după ce polițiștii au interzis o manifestație în memoria lui Adama Traore, un francez de culoare în vârstă de 24 de ani, care a murit în 2016, în condiții asemănătoare cu cele ale lui George Floyd, informează BFM TV.
Aproape 20.000 deoameni s-au strâns în stradă, în memoria lui Adama Traore. Arterele rutiere au fost blocate de manifestanți, majoritatea de culoare, iar mai multe clădiri au fost incendiate. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.
În urma izbucnirii violențelor, Didier Lallement, prefectul poliției pariziene, a ieșit cu declarații.Lallement a precizat că acuzațiile de rasism sunt nejustificate.
„Cunosc suferinţa voastră în faţa acuzaţiilor de violenţă şi de rasism, repetate la infinit pe reţelele sociale şi de unele grupuri de activişti. Pentru cetăţenii francezi care suntem, o acuzaţie nu este suficientă pentru a fi considerată adevăr. Poliţia aglomerării pariziene nu este nici violentă, nici rasistă: ea acţionează în cadrul dreptului de libertate al tuturor.
Nu există rasă în poliţie, nici rasişti sau opresori rasişti. Există funcţionari care se angajează pentru libertate, egalitate şi fraternitate, şi aceasta în fiecare zi! Dacă unii dintre noi eşuează în exigenţa privind imparţialitatea şi excelenţa, ei vor fi sancţionaţi cum au fost dintotdeauna”, a declarat Lallement,
Adama Traore a murit într-o cazarmă dintr-o suburbie din Paris, în data de 19 iulie. Evenimentul nefericit s-a produs la aproape două ore de la arestarea sa, după ce a fugit de jandarmi.
Protrivit autopsiei realizate de medicii angajați ai statului american, moartea lui Floyd nu a fost provocată de faptul că polițistul i-a restricționat căile respiratorii, ci de mai multe afecțiuni medicale deja existente ale celui arestat. Printre acestea, probleme cardiace, hipertensiune arterială şi posibile substanţe toxice prezente în organism.
Familia lui George Floyd nu a acceptat verdictul medicilor statului american. Astfel, a apelat la sprijinul unor examinatori medicali, informează BBC.
Medicii angajați de familia lui Foyd au ajuns la concluzia că bărbatul a murit în urma presiunii puse pe nivelul gâtului de polițist, care nu a mai permis oxigenarea creierului. Punctul de vedere aparține lui Michael Baden, fost medic în New York, anagajat de familia lui Floyd. În acest context, ipoteza mușamalizării din partea autorităților se accentuează din ce în ce mai puternic.