Traian Băsescu a comentat, pentru B1 TV, situația din Statele Unite, acolo unde proteste violente au loc în zeci de orașe după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, în timpul unei intervenții a Poliției. Fostul președinte a afirmat că, în mod normal, un astfel de incident nefericit nu ar fi stârnit o reacție de o asemenea magnitudine. Totuși, s-a ajuns aici pentru că sistemul capitalist și-a atins niște limite, mai ales în SUA unde acesta există în forma cea mai pură. Europarlamentarul PMP atrage atenția că sistemul capitalist trebuie regândit, astfel încât principii precum competiția și accentul pe competență să fie menținute dar, în același timp, să existe o grijă mai mare pentru OM. Traian Băsescu a mai remarcat faptul că deciziile în plan extern ale președintelui american Donald Trump au fost atât de neinspirate, încât SUA sunt acum izolate. A mai dat de înțeles că liderul de la Casa Albă are cam mari pretenții, mai ales de la partenerii din NATO, în contextul în care el însuși nu se ridică la nivelul anumitor rigori. Băsescu l-a criticat în mod special pe Trump pentru decizia de a retrage Statele Unite din Tratatul Open Skies, care permite efectuarea de zboruri de supraveghere asupra țărilor membre.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că protestele de acum din Statele Unite și manifestațiile Vestelor Galbene de anul trecut, din Franța, ne arată că sistemul capitalist și-a atins limitele. Principii ale sale precum competiția, accentul pe competență și pe educație nu pot fi abandonate. În schimb, trebuie lucrat la partea socială, la grija față de om. Băsescu afirmă că acest lucru este cu atât mai vizibil în SUA, unde există un capitalism pur: ai bani, supraviețuiești, nu reziști, statul nu te ajută.
Explicațiile europarlamentarului PMP vin în contextul în care proteste violente au loc în zeci de orașe americane de mai bine de o săptămână, după ce George Floyd, un american de culoare, a fost ucis în timpul unei intervenții a Poliției. Bărbatul era suspectat că a încercat să cumpere țigări cu o bancnotă falsă. El își pierduse locul de muncă din cauza epidemiei de coronavirus. Polițistul care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd până l-a lăsat fără aer se află acum în arest, sub acuzația de omor.
„Este departe de a fi o stare liniștită, dar departe de a fi o stare care să răstoarne ordinea constituțională în SUA. Dar e o stare care trebuie pusă într-un pachet mult mai larg. În ultimii ani, manifestațiile sunt tot mai frecvente și mai largi numeric, iar contestarea este legată în primul rând de sistem. Sigur, incidentul legat de uciderea unui afro-american de către poliție e un eveniment nefericit. Normal, el nu ar fi generat mișcările pe care le vedem în toată țara, dacă lucrurile nu erau mult mai profunde. Iar acest lucru mult mai profund înseamnă sistemul. Sistemul capitalist a ajuns la o limită la care trebuie făcute intervenții de concepte. Viața ne-a arătat că acest sistem a făcut ca 95-96% din avuția lumii să fie concentrată în mâna a 1%. În SUA, efectul acestul 1% înseamnă că dacă rămâi fără serviciu, de-a doua zi ești flământ. SUA nu au sistemele de protecție socială pe care le are UE, statele europene. Deci acolo e un capitalism pur, pe care populația nu-l poate duce din cauza crizelor care au început să fie tot mai dese și tot mai lungi. Și nu sunt crize ale SUA, ci crize de sistem. Sistemul capitalist a atins niște limite, așa cum le-a atins și cel comunist și a pierit. Sistemul capitalist a atins niște limite care impun o nouă filosofie a vieții sau o ameliorarea acestei filosofii, că nu poți să lași societatea fără concurență, fără competență, fără posibilitatea ca cei mai buni să crească, să evolueze. Deci sunt principii capitaliste care nu pot fi abandonate, dar e clar că trebuie făcute niște corecții în zona socială”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă reacția președintelui Donald Trump la aceste proteste, considerată agresivă de mulți specialiști, este, totuși, una corectă, fostul șef de stat a răspuns: „Cred că a fost o reacție preventivă, adică să nu se întâmpe mai mult de atât. Acum e clar că poliția făcea față la acest nivel de revoltă populară, dar foarte probabil Trump a mers pe ideea descurajării unei eventuale evoluții a mișcărilor de stradă”.
Băsescu a insistat că avem nevoie de un capitalism umanizat.
„De vreo doi ani sunt oameni care spun că sistemul capitalist și-a atins niște limite care trebuiesc corectate. Deci avem nevoie de un capitalism umanizat. Să nu credeți că Vestele Galbene din Franța au manifestat de dragul de a manifesta. Este tot o răbufnire a neîmplinirilor sistemului. Politicienii trebuie să se gândească la o reevaluare a valorilor, scuzați expresia. Va trebui să vedem în interiorul sistemului capitalist, putem să susținem aceleași valori pe care le-am aplicat până acum?
În societatea de azi prima valoare e, scuzați-mă, n-o să găsiți în tratate, supraviețuirea. Într-o societate cu capitalism pur, cum e SUA, dacă ești capabil să lupți cu viața în fiecare zi, supraviețuiești, dacă nu, nu. Nu ai asigurare medicală, rămâi pe trotuar și zaci acolo. Nu ai nu știu ce obligații plătite la fonduri de pensii, să-ți fie de bine, statul nu-ți dă niciun ajutor social. Deci acest capitalism cu valorile lui pure trebuie ameliorat, trebuie să găsim formula ca, având o societate capitalistă care stimulează concurența, să rămână o grijă fundamentală, cea pentru om.
Europa nu e în situația SUA, că a rămas într-o zonă politică ce are în vedere viața socială, protejarea vieții oamenilor. Probabil e zona de pe glob în care poți să spui că e socială. Dacă rămâi fără job, nu e ca-n SUA, de a doua zi să nu mai ai ce mânca. Dacă pici pe stradă, nu e ca-n SUA, să te caute întâi în buzunar, să vadă dacă ai asigurare medicală. Deci sunt lucruri care trebuie discutate în interiorul capitalismului. Ce am văzut în Franța, ce vedem în SUA sunt reflecții ale acestei nevoi de reevaluare”, a mai declarat fostul președinte, pentru B1 TV.
Europarlamentarul PMP a ținut să le dea o replică și euroscepticilor, care acuză UE de lipsă de solidaritate: „Când a fost criza economică din 2009-2011, Italia a fost una din cele mai sprijinite țări, cum e și acum, Spania a fost una din cele mai sprijinite țări, cum e și acum. Cei care sunt cei mai îndatorați sunt cei care primesc cel mai mare sprijin și plătitorul de factură are un singur nume: Germania”.
Traian Băsescu a mai spus că nu se pune problema ca mari lideri precum președintele Franței, Emmanuel Macron, sau cancelarul Germaniei, Angela Mekel, să aleagă între SUA și China: „Alianța nord-atlantică, alianța UE cu SUA sunt lucruri mult mai solide, nimeni nu poate pune problema că Franța ar putea alege între SUA și China. Că sunt fricțiuni, asta e adevărat și parcă Trump le provoacă”.
Europarlamentarul PMP a mai remarcat faptul că, din cauza atitudinii lui Donald Trump, SUA și-au abandonat aliații și s-au izolat: „SUA trebuie să înțeleagă că, prin atitudinea lui Trump, îmi pare rău s-o spun, au devenit destul de izolate. Și-au abandonat prietenii de dragul ”America First!” și s-au ales cu rezultatele unei pendemii pe care nu au fost capabile s-o controleze. În mod neașteptat, o țară de talia SUA nu au fost în stare să controleze pandemia, cum a făcut-o, de exemplu, România. Cu plusuri, cu minusuri, dar a fost un proces controlat. SUA nu au putut s-o facă. Președintele Trump e primul responsabil! Pandemia a afectat structurile de securitate națională de mare importană: flota de portavioane nucleare e retrasă pe jumătate, pe coasta de est, e prima dată când SUA nu au un portavion în patrulare în Oceanul Atlantic”.
Traian Băsescu a mai dat de înțeles că decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din tratate precum Open Skies (Cer deschis) sau cel privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) numai inteligență nu denotă.
„Trump ceartă Europa că nu dă suficienți bani la NATO, se supără și nu mai vrea în Open Skies, dar n-a mișcat un deget împotriva a ce s-a decis la summitul NATO din Țara Galilor, din 2014, când s-a stabilit consolidarea flancului estic, repoziționarea de echipamente militare, astfel încât tehnica militară să fie așezată”, a afirmat Băsescu.
Întrebat de moderatorul B1 TV Tudor Barbu ce anume urmărește Trump cu aceste mișcări, fostul președinte al României a răspuns: „O să vă fac o surpriză: e chiar lipsă de inteligență și de control. Din păcate, nu e plăcut să afli că o operaține extrem de interesantă și importantă ca Open Skies a fost suspendată de un președinte care iese și anunță și nu se consultă cu nimeni. Oricât aș fi de republican, nu poate să nu mă enerveze chestiunea asta. România participă la acest program, a avut chiar anul trecut o bună parte din supraveghere pe teritoriul Rusiei și vrem să continuăm, pentru a asigura că nu se deplasează resursă militară în mod necontrolat. S-a sculat el nervos într-o dimineață… Nu există niciun motiv să nu continue acest program! Sunt în deplin acord cu ce a făcut UE, deși în toate dezbaterile sunt un om care acuză UE că vorbește tot mai puțin de alianța UE – NATO. De data aceasta am fost de acord cu reacția UE atenționându-l pe Trump că e o eroare renunțarea la Open Skies”.