Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după 3 luni de epidemie de Covid-19: ‘Avem un management al sistemului deprofesionalizat. Un DSP populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă, la un moment dat’

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după 3 luni de epidemie de Covid-19: 'Avem un management al sistemului deprofesionalizat. Un DSP populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă, la un moment dat'
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,a făcut, marți, un bilanț după trei luni de epidemie de Covid-19. în cadrul dezbaterii „Resetarea sistemului de sănătate: de la experiența din criza Covid-19, la reformă și modernizare”, organizată de Curs de guvernare, Nelu Tătaru a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat Guvernul PNL în gestionarea crizei provocate de răspândirea noului coronavirus. Potrivit acestuia, una dintre cele mai mari probleme identificate este „un management al sistemului deprofesionalizat”, el nominalizând aici atât Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Unifarm și Direcțiile de sănătate publică.

Concluziile ministrului Sănătății,Nelu Tătaru,după 3 luni de epidemie de Covid-19

La trei luni de când epidemia de coronavirus a a ajuns în România, autoritățile pot trage o concluzie cu privire la neajunurile sistemului sanitar. În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește despre o urgentare a reorganizării unor direcții din instituția pe care o conduce.

„Urmează o peroadă grea pentru Ministerul Sănătății. Gândiți-vă la un DSP oarecum deprofesionalizat (…) Un DSP populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă, la un moment dat. Un DSP care nu putea evalua un management al spitalelor”, a anunțat Nelu Tătaru, potrivit Hotnews.

Tătaru a mai precizat că în spitalele românești domnea haosul. Medicii și asistentele nu lucru după proceduri și protocoale, iar aceste neajunsuri au ieșit la iveală în timpul epidemiei de Covid-19.

„Să găsești în spitale medici și asistenți fără proceduri, fără protocoale, fără să existe dialog între management și personalul medical. (…) A fost un moment în care am putut evalua fiecare management pe acolo pe unde am trecut – 10-15% dintre spitale au avut manageri”, a adăugat Nelu Tătaru.

Știm că mai multe spitale au fost militarizate pe timpul epidemiei de SARS-CoV-2, pentru a se putea gestiona situația focarelor de infectare cu virusul chinez. Odată ce medicii militari au ajuns la conducerea acestor instituții spitalicești s-a restabilit o oarecare ordine, dar mai este mult de lucru spune Tătaru. Potrivit ministrului Sănătății, în acest moment în sistem „sunt nereguli care trebuie cât mai curând remediate, încercăm să peticim.”

O altă problemă descoperită în ultimele trei luni este „inexistența unei politici investiționale coerente”.

„Cred că cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este politizarea sistemului”, afirmă ministrul Sănătății.

În acest context, Nelu Tătaru mizează pe „un pact pe sănătate”, fără de care, spune el, nu vom reuși să avem un sistem medical performant.

Bilnațul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică anunță că până marți, la ora 13.00, în România au fost confirmate 19.517persoane infectate cu noulcoronavirus, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 119 noi cazuri de îmbolnăvire. Din totalul pacienților testați pozitiv pentruCOVID-19, 166 sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă.Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1279. În același timp, de la începutul epidemiei decoronavirus, 13.526 de persoane au fost declarate vindecate și au fost externate din unitățile medicale.

În ceea ce privește situația pe județe a cazurilor de îmbolnăvire, cele mai multe sunt, în continuare, raportate în județul Suceava. Aici au fost testate pozitiv, până în acest moment, 3.534 de persoane. A doua zonă din țară ca număr de cazuri de infecție este cea a Capitalei, unde sunt raportate 2.036 de îmbolnăviri.

În topul județelor care raportează cele mai multe cazuri deCOVID-19se află: Neamț (884), Botoșani (781), Brașov (756), Arad (698), Mureș (682), Hunedoara (633), Vrancea (629), Bihor (624).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`