Prognoza meteo pentru luna iunie 2020. Ploi și temperaturi scăzute în primele zile de vară, dar în a treia săptămână va fi mai cald decât este normal în această perioadă

Prognoza meteo pentru luna iunie 2020. Ploi și temperaturi scăzute în primele zile de vară, dar în a treia săptămână va fi mai cald decât este normal în această perioadă
FOTO: Pixabay.com

Odată cu 1 iunie, a venit oficial şi vara în calendar. Teoretic, pentru că afară vremea nu prea arată asta. Meteorologii anunță temperaturi scăzute în cea mai mare parte a ţării în această perioadă. De altfel, următoarele două săptămâni vor sta şi sub semnul instabilităţii atmosferice. Spre finalul lunii vremea se va încălzi, mercurul în termometre urcând constant spre 30 de grade Celsius.

Prognoza meteo pentru luna iunie

Meteorologii au anunțat, marți, prognoza meteo pentru iunie, precizând că în prima săptămână temperaturile vor fi mai scăzute decât în ​​mod normal pentru perioada aceasta. În a treia săptămână va fi mai cald în toate regiunile, iar în restul intervalului vor fi temperaturi normale pentru prima lună de vară. Vor fi, de asemenea, perioade de precipitații excesive în unele zone.

Săptămâna 1 – 8 iunie

Administrația Națională de Meteorologie prognozează, pentru săptămâna 1-8 iunie, că valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile nordice și centrale.

Cantitatea de precipitații va fi excedentară în regiunile vestice și nord-vestice, iar în cele estice va fi deficitară. În rest ploile vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 8 – 15 iunie

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile extracarpatice, iar în rest se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă.

Săptămâna 15 – 22 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general excedentar în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normale pentru acest interval.

Săptămâna 22 – 29 iunie

Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea pentru fiecare regiune în parte

Maramureş

În această zonă a ţării, diferenţele detemper

aturăvor fi importante în prima săptămână de prognoză, la început înregistrându-se o vreme rece, iar spre final ajungându-se la valori mai ridicate decât mediile multianuale specifice aceste perioade. Maximele mediate regional se vor situa între 14 şi 18 grade Celsius între 1 şi 4 iunie şi între 22 şi 26 de grade Celsius între 5 şi 7 iunie. În a doua săptămână însă, variaţiile nu vor mai fi atât de mari, temperaturile maxime fiind între 24 şi 26 de grade Celsius. Temperaturile minime vor porni de la 8 grade Celsius, vor coborî la 4 grade apoi vor creşte spre 12 – 14 grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta relativ accentuat pe aproape tot parcursul intervalului, cea mai mare probabilitate fiind între datele de 5 şi 9 iunie.

Moldova

În primele trei zile ale intervalului urmărit, vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, iar media maximelor termice se va situa între 15 şi 20 de grade. Ulterior se va încălzi treptat, iar spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză temperaturile maxime vor ajunge la 28 – 29 de grade Celsius. După 08 iunie, temperatura va scădea uşor, spre medii ale maximelor de 26 – 27 de grade Celsius. Media temperaturilor minime va fi în scădere, de la 9 grade Celsius în prima dimineaţă, spre 6 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi va creşte către 14 – 15 grade.Instabilitatea atmosfericăva fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Dobrogea

Prima săptămână a intervalului analizat va debuta cu o răcire a vremii, temperaturile maxime situându-se între 16 şi 19 grade Celsius. Vremea se va încălzi apoi treptat, ajungând spre valori de 26 – 27 grade la finalul săptămânii. Ulterior, temperatura aerului va scădea uşor şi până la sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice diurne vor fi de 24 – 25 de grade. Media temperaturilor minime va înregistra o scădere, de la 12 grade Celsius în prima dimineaţă spre 9 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere treptată spre 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în special între 01 şi 04 iunie, respectiv între 08 şi 14 iunie.

Muntenia

În primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod normal, temperaturile medii situându-se între 16 şi 20 de grade Celsius. Vremea se va încălzi apoi treptat, iar pe 07 iunie maximele se vor situa în jurul a 29 de grade Celsius. Ulterior acestei date, temperatura aerului va scădea uşor şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, media maximelor va fi de 27 – 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, de la 9 grade Celsius, în prima dimineaţă, la 7 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere treptată, spre o medie de 15 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunţată în intervalul 01 – 03 iunie, apoi în intervalul 08 – 14 iunie.

Oltenia

În prima săptămână de prognoză, vremea va avea un aspect schimbător, cu variaţii bruşte ale valorilor termice. Valorile maxime de temperatură se vor încadra între 18 şi 20 de grade Celsius la începutul intervalului, apoi în creştere până în jur de 28 de grade în data de 7 iunie, urmând ca în a doua săptămână de prognoză să se situeze între 26 şi 28 de grade. Mediile minimelor vor fi cuprinse între 12 şi 16 grade, mai scăzute în intervalul 1 – 5 iunie când vor fi cuprinse între 7 şi 9 grade. Probabilitatea pentru averse, va fi mai ridicată în perioada 1 – 3 iunie şi din nou în 8 – 14 iunie.

Banat

În primele zile de prognoză vremea va fi rece, cu medii diurne de 18 – 20 de grade Celsius, dar va deveni treptat deosebit de caldă spre finalul săptămânii, când maximele vor fi în medie de 28 – 29 de grade. În a doua săptămână mediile maximelor se vor situa între 26 şi 28 de grade. Minimele vor avea cele mai scăzute valori în data de 3 iunie, cu medii regionale de 7 grade, dar în restul intervalului nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa între 14 şi 16 grade. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine relativ ridicat în aproape tot intervalul, astfel încât vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor manifesta cu o probabilitate mai mare în cursul după-amiezelor.

Crişana

În prima săptămână de prognoză regimul termic va avea variaţii semnificative, astfel încât, dacă în primele zile valorile diurne mediate regional se vor situa între 16 şi 18 grade Celsius, caracterizând o vreme deosebit de rece, spre finalul acesteia vor creşte accentuat, spre 26 – 28 de grade. Următoarea săptămână va fi caracterizată de valori apropiate mediilor multianuale, cu valori mediate între 24 şi 26 de grade. Temperaturile minime, foarte scăzute la începutul perioadei, cu medii de 6 grade, vor creşte treptat şi se vor situa între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţi atmosferice va fi ridicată pe tot intervalul, dar în special între 5 şi 9 iunie.

Transilvania

Vremea va fi rece în intervalul 1 – 4 iunie, când mediile maximelor se vor situa între 14 şi 18 grade, iar ale minimelor între 4 şi 8 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în intervalul 5 – 7 iunie regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei, cu maxime până la 28 de grade şi minime de 12 grade. În intervalul 8 – 14 iunie nu vor fi variaţii termice semnificative, astfel că, în medie, maximele se vor situa între 24 şi 26 de grade, iar minimele între 10 şi 12 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

Vremea la munte

Vremea se va răci la început la munte, astfel că în intervalul 1 – 4 iunie mediile maximelor se vor situa între 6 şi 8 grade, iar ale minimelor între -1 şi 2 grade. Ulterior, acestea vor intra într-un proces de creştere treptată, astfel că valorile diurne mediate regional se vor situa între 12 şi 18 grade, iar cele nocturne între 6 şi 10 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`