Pandemia de coronavirus continuă să se extindă în toată lumea. La ora transmiterii acestei știri, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, la nivel global, a depășit pragul de 6,4 milioane, dintre care peste 54.200 suntîn stare gravă, potrivit datelor publicate de worldometers.info. Bilanțul deceselor a depășit 379.500. În același timp, de la debutul pandemiei și până în acest moment, aproape 3 milioane de pacienți din toată lumea au fost declarați vindecați.
În continuare, Statele Unite ale Americii raportează cele mai îngrijorătoare date, atât în privința îmbolnăvirilor, cât și în ceea ce privește victimele. Peste 1,8 milioane de americani au fost contaminați, până acum, cu noul coronavirus, aproape 17.000 dintre aceștia fiind în stare critică. Bilanțul victimelor pe teritoriul american se apropie de 107.400. Pe de altă parte, vestea bună este că aproape 617.000 de oameni din SUA au învins infecția cu temutul virus și s-au vindecat. Peste 18 milioane de teste au fost prelucrate în Statele Unite ale Americii, de la începutul crizei sanitare și până în acest moment.
Situația continuă să fie extrem de gravă și în Brazilia, acolo unde aproape 532.000 de oameni au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns depășit pragul de 30.000 în statul sud-american, iar numărul celor vindecați a trecut de 211.000 de persoane.
A treia cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus este Rusia, cu aproape 424.000 de cazuri de contaminare și peste 5.000 de victime. Pe teritoriul Federației Ruse aproape 188.000 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ceea ce privește situația din România, numărul celor infectați cu SARS-CoV-2 a depășit 19.300, iar bilanțul deceselor a ajuns, la ora redactării acestei știri, la 1.288. Totodată, de la debutul pandemiei, peste 13.000 de pacienți români au învins în lupta cu COVID-19, fiind declarați vindecați.
UPDATE, 2 iunie, ora 23.00: Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a criticat în termeni duri atitudinea unor persoane publice care, văzând că România are tot mai puține cazuri de coronavirus, încep să pună la îndoială măsurile luate de autorități până acum și chiar gravitatea acestei boli. Arafat dă exemplul avocatului Gheorghe Piperea și insinuează despre acesta că vrea „să-și racoleze clientela pentru câteva procese aducătoare de profit”. Șeful DSU a insistat, din nou, că pericolul nu a trecut și că nu există nicio garanție că un nou val de infectări nu va avea loc.
UPDATE, 2 iunie, ora 23.00: Ministrul Muncii a precizat că unul dintre obiectivele sale, în perioada crizei generată de epidemia de coronavirus, a fost ca oamenii să nu-și piardă locurile de muncă. Tocmai de aceea a și fost aplicată măsura privind șomajul tehnic. Ministrul a mai detaliat apoi măsurile ce vor fi implementate în sprijinul celor care au contracte suspendate, pentru ca aceștia să revină cât mai repede la serviciu. Violeta Alexandru a mai susținut, pentru B1 TV, că numărul contractelor de muncă suspendate este într-o descreștere evidentă, semn că economia începe să-și revină.
UPDATE, 2 iunie, ora 23.00: Ministrul Educației, Monica Anisie, a dat asigurări, într-o intervenție pentru B1 TV, că a luat toate măsurile necesare pentru ca elevii să dea Evaluarea Națională și Bacalaureatul în condiții de siguranță sanitară. Aceasta a mai precizat că au decis să se organizeze sesiuni speciale ale celor două examene înainte de repartizarea computerizată la licee, respectiv înainte de înscrierea la facultăți, tocmai pentru ca toți să aibă șanse egale. Anisie a mai afirmat că nouă milioane de măști au ajuns deja în unitățile de învățământ. O altă tranșă cu șapte milioane de măști urmează să fie trimisă în teritoriu.
UPDATE, 2 iunie, ora 23.00: Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, marți seara, că bolnavii asimptomatici, infectați cu noul coronavirus, trebuie internaţi în spital și ținuți sub supraveghere până la un rezultat negativ al testelor de COVID-19, precizând și că nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate sau care încă mai pot transmite virusul SARS-CoV-2.
UPDATE, 2 iunie, ora 23.00: Lupta Israelului cu noul coronavirus nu este nici pe departe de a se încheia. Autoritățile au identificat noi focare, motiv pentru care au fost determinate să intervină ferm. În ziua de marți, 2.000 de elevi și profesori dintr-un liceu din Beer Șeva au fost trimiși în carantină pentru 14 zile. Autoritățile s-au alarmat după ce Ministerul Sănătății a înregistrat doi morți și o elevă infectată cu COVID-19.
UPDATE, 2 iunie, ora 20.00: Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că a finalizat Ordinul privind efectuarea Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, pe teritoriul României. Studiul va avea loc în perioada iunie – septembrie, sub coordonarea Institutului Național de Sănătate Publică, și va stabili gradul de răspândire a infecţiei în rândul populației. Un comunicat oficial explică modul în care vor fi selectate persoanele, astfel încât eșantionul să fie reprezentativ.
UPDATE, 2 iunie, ora 20.00: Românii vor putea merge în vacanță în Grecia și Bulgaria, fără să intre în izolare la reîntoarcerea în țară. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat, luni seară, că cel mai probabil se va renunța la cele 14 zile de izolare pentru persoanele care se întorc din străinătate, din data de 15 iunie. Astfel, urmează să fie scoase de pe lista țărilor pentru care este obligatorie perioada de izolare de două săptămâni, datorită coeficientului redus pe care îl au în privința infectărilor cu noul coronavirus. Vizate ar fi, printre altele, Grecia și Bulgaria, cele mai probabile destinații turistice pentru români în vacanța de vară.
UPDATE, 2 iunie, ora 20.00: Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus în România a ajuns, marți seară, la 1.288. Ultimele nouă victime raportate erau din Bistrița Năsăud, Mehedinți, Suceava, Vrancea, Ialomița, București, Brașov și Botoșani și aveau vârste între 54 și 91 de ani.
UPDATE, 2 iunie, ora 20.00: Ce condiții vor trebui respectate pentru examenul auto, care a fost reluat marți, la aproape trei luni de la izbnucnirea epidemiei de COVID-19
UPDATE, 2 iunie, ora 20.00: Odată cu redeschiderea bălților pentru pescuitul recreativ pe 15 mai, în contextul relaxării restricțiilor luate în timpul epidemiei de coronavirus de pe teritoriul României, au apărut o serie de reguli pentru desfășurarea acestui sport.
UPDATE, 2 iunie, ora 17.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut, marți, un bilanț după trei luni de epidemie de Covid-19. în cadrul dezbaterii „Resetarea sistemului de sănătate: de la experiența din criza Covid-19, la reformă și modernizare”, organizată de Curs de guvernare, Nelu Tătaru a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat Guvernul PNL în gestionarea crizei provocate de răspândirea noului coronavirus. Potrivit acestuia, una dintre cele mai mari probleme identificate este „un management al sistemului deprofesionalizat”, el nominalizând aici atât Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Unifarm și Direcțiile de sănătate publică.
UPDATE, 2 iunie, ora 17.00: Începând din 15 iunie, românii s-ar putea bucura de noi măsuri de relaxare. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a precizat ca autoritățile ar putea decide renunțarea la cele 14 zile de izolare pentru cei care se întorc din străinătate. Și tot de la jumătatea lunii iunie s-ar putea redeschide mall-urile, a mai spus membrul Guvernului. Reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Investitorilor de Real Estate din România s-au întâlnit, marți, pentru a discuta despre deschiderea centrelor comerciale. În urma întrevederii, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că s-a stabilit deschiderea mall-urilor începând cu 15 iunie, condiția fiind o situație epidemiologică favorabilă.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30-O şcoală din Iaşi nu se deschide, după ce un angajat a fostconfirmat pozitiv cuCOVID-19, iar un altul este suspect. În aceste condiții, eleviinu se vor mai întoarce în clase, așa cum era prevăzut, ci vor urma online cursurile de pregătire pentruEvaluarea Naţională. Nu este vorba despre un cadru didactic, ci despre un angajat auxiliar, a precizat pentru B1 TV Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași. Cea de a doua persoană este administratorul școlii, a cărei soție a fost confirmată pozitiv laCOVID-19, motiv pentru care soţul acesteia şi contacţii lor au fost testaţi.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30-Grupul de Comunicare Strategică anunță că până marți, la ora 13.00, în România au fost confirmate 19.517persoane infectate cu noulcoronavirus, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 119 noi cazuri de îmbolnăvire. Din totalul pacienților testați pozitiv pentruCOVID-19, 166 sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă.Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1279. În același timp, de la începutul epidemiei decoronavirus, 13.526 de persoane au fost declarate vindecate și au fost externate din unitățile medicale.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30-Edițiile din acest an ale celebrelor festivaluriElectric Castle,Untold,NeverseașiSummer Wellau fost anulate, au anunțat organizatorii evenimentelor. Restricțiile privind adunările mari de persoane impuse în contextul pandemiei decoronavirusși incertitudinea cu privire la măsurile de siguranță care ar trebui respectate pentru desfășurarea unor evenimente de o amploare atât de mare au dus la decizia ca, în 2020, festivalurile organizate la Cluj, la malul mării și în apropierea Capitalei să nu aibă loc.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30-Greciarepornește motoarele turismului. Guvernul de la Atena a anunțat deja că din 15 iunie își va redeschide granițele pentru turiștii din 29 de țări, printre care și România. În cazul turiștilor străini nu vor fi luate măsuri de carantinare, însă aceștia vor fi testați în mod aleatoriu pentru infecția cu noulcoronavirus. Noutatea anunțată autoritățile elene promit să achite cazarea oricărui turist care, în timpul vizitei în această țară, este depistat pozitiv cu noul coronavirus. Astfel,Grecia, una din țările care au reușit să țină sub control epidemia deCOVID-19, încearcă să reia treptat activitățile turistice, în condițiile în care turismul este un sector esențial pentru economia elenă.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30-Bilanțul deceselor cauzate de boala pulmonară provocată de noul coronavirusînRegatul Unital Marii Britanii a ajuns, marți, 2 iunie, la aproape 50.000, o cifră sumbră pentru premierul britanic Boris Johnson, potrivit numărătoriiReuters.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30-O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a căzut de pe fereastra unui spital din Moscova dedicat pacienţilor de coronavirus, informează presa rusă.
UPDATE, 2 iunie, ora 14.30- Cercetătorii sunt tot mai aproape de a găsi tratamentul care să elimine noul coronavirus. Testele clinice pe oameni a unui tratament anti-COVID-19sunt prognozate să înceapă înEuropaluna viitoare. Este vorba despre un tratament dezvoltat de compania sud-coreeană Celltrion Inc.Reprezentanții biofarma Celltrion au anunțat că tratamentul lor experimental cu anticorpi a arătat o reducere de 100 de ori a încărcăturii virale aCOVID-19în testele efectuate pe animale.
UPDATE, 2 iunie, ora 11.15 – Elevii din clasele a 8-a și a 12-a se întorc la școală, începând de marți, 2 iunie, pentru a se pregăti pentru Evaluarea Națională și examenul deBacalaureat. Prezența acestora la cursuri este opțională. Pentru cei care vor reveni în sălile de curs, au fost luate măsuri speciale de protecție și dezinfecție în vederea limitării răspândirii nouluicoronavirus. Elevii care au probleme de sănătate sau care au în familie persoane din categoriile vulnerabile în fața COVID-19 pot continua să urmărească lecțiile în sistem online.
UPDATE, 2 iunie, ora 11.15 – Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat marți că toate restricțiile rămase pentru prevenirea răspândirii pandemiei decoronaviruspot fi ridicate săptămâna viitoare, după ce țara a eliminat virusul intern.
UPDATE, 2 iunie, ora 8.55 – Încă trei pacienți români infectați cu noulcoronavirusau murit, anunță marți dimineață Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba despre două femei și un bărbat din județele Argeș, Ilfov și Bistrița. Victimele au vârste cuprinse între 58 și 75 de ani. Astfel, bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1279.