Înmormântarea lui George Floyd va avea loc pe 9 iunie în Houston

Înmormântarea lui George Floyd va avea loc pe 9 iunie în Houston
Foto: Captură New York Times

Înmormântarea lui George Floyd, bărbatul de culoare care a murit pedata de 27mai, în Minneapolis, după ce un agent de poliţiea apăsat genunchiul pe gâtul în timp ce era încătuşat şi spunea că nu poate respira va avea loc în data de 9 iunie la Houston,oraşul de origine al victimei şi unde familia sa locuieşte în continuare, potrivit unui anunț alavocatului familiei, informeazăAFP.

Mai multe ceremonii în memoria sa sunt programate până la momentul înmormântării, a declarat avocatul Ben Crump, vorbind la o conferință de presă din Minneapolis pentru a raporta rezultatele unei autopsii independente.

O primă comemorare va avea loc joi după-amiază, în Minneapolis, unde afro-americanul George Floyda murit după ce un poliţist alb i-a apăsat pe gât genunchiul timp de opt minute şi 46 de secunde.

”În Minneapolis, va exista o slujbă aici joi, de la 1:00 la 3:00”, a menționat avocatul Ben Crump.

Potrivit presei locale, un alt tribut va avea loc sâmbătă în Carolina de Nord, stat în care s-a născut George Floyd.

”Sâmbătă, va avea loc o slujbă de pomenire în Carolina de Nord, unde s-a născut, la ora 1:00 până la 3:00. Apoi, marți, 9 iunie, înmormântarea va avea loc la Houston, Texas, la 11:00.”, a precizat Crump, care reprezintă familia Floyd.

Cu o zi înaintea înmormântării, programată marţi, 9 iunie, ora locală 11:00 (16:00 GMT) la Houston, sicriul va fi expus pentru ca publicul să îi poată aduce un ultim omagiu.

George Floyd a murit pe 27 mai, după ce un polițist a îngenuncheat pe gâtul afro-americanului de 46 de ani, timp de aproximativ nouă minute. Floyd a rămas fără suflare după aproape trei minute. Incidentul a fost suprins cu telefonul mobil de către cei care se aflau la fața locului. Ulterior, imaginile au făcut înconjurul lumii prin intermediul rețelelor de socializare.

Moartea saa stârnit numeroase controverse și a declanțat un val de proteste violente în toată țara.Războiul la nivel național a stârnit brutalitatea poliției, iar protestele și revoltele – care au devenit extrem de violente – au izbucnit în peste 140 de orașe în weekend.

George Floyd a murit prin strangulare

Avocatul Crump a anunțat rezultatele unei autopsii aranjate de familia lui Floyd, care arată că a fost sufocat de un ofițer de poliție din Minneapolis. Cu toate acestea,hotărârea oficială pretinde că George Floyd ar fi muritdin cauza unor probleme cardiace preexistente.

Medicii care au efectuat autopsiaindependentă au decis că moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare a cărui ucidere a declanșat proteste la nivel național, a fost o omucidere și că a murit din cauza asfixierii, informeazăReuters.

În plus, medicii au spus că Floyd nu suferea de alte probleme medicale care să fi contribuit la decesul său.

Aceste concluzii contrazic rezultatele iniţiale ale autopsiei oficiale efectuate de examinatorul medical al comitatului Hennepin, conform căruia nu există nicio dovadă de strangulare ”traumatizant㔺i că o boala arterială coronariană şi hipertensiunea arterială au contribuit, probabil, la moartea sa. Raportul complet al autopsiei oficiale nu a fost încă dat publicităţii.

”Proba este în concordanţă cu asfixierea mecanică drept cauză a decesului şi omuciderea ca modalitate de provocare a morţii”, a afirmat Allecia Wilson, unul dintre cei doi medici care au efectuat autopsia independentă, directoarea serviciilor medico-legale şi de autopsie de la Universitatea din Michigan.

”O gură de aer pentru dreptate”

Avocatul Ben Crump a declarat că familia doreşte acuzaţii de omor de gradul I împotriva tuturor celor patru ofiţeri care au fost la faţa locului şi vor ca protestele violente izbucnite în întreaga ţară să se încheie.

”George a murit pentru că avea nevoie să respire, avea nevoie de o gură de aer”, a mai spus Crump. ”Vă implor pe toţi să vă alăturaţi familiei sale şi să respiraţi adânc o gură de aer pentru dreptate, o gură de aer pentru pace, o gură de aer pentru ţara noastră şi, mai important, o gură de aer pentru George”.

Fostul campion de box Floyd Mayweather s-a oferit să plătească serviciile funerare şi de pomenire ale lui George Floyd, iar familia acestuia a acceptat oferta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`