Ludovic Orban: Vom majora pensiile cât putem suporta din buget. 40% e o țintă de neatins

Ludovic Orban: Vom majora pensiile cât putem suporta din buget. 40% e o țintă de neatins
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul PNL va majora pensiile, dar doar cât va permite bugetul. Precizarea vine în contextul în care, potrivit Legii pensiilor, așa cum a fost ea trecută prin Parlament de PSD și aliații săi, pensiile ar trebui majorate de la 1 septembrie 2020 cu 40%. Orban a precizat din capul locului că 40% era o țintă de neatins și dacă nu ne-ar fi afectat epidemia de coronavirus. Criza COVID-19 nu a făcut decât să lovească și mai mult o economie deja șubredă după guvernarea social-democrată. Șeful Guvernului PNL a ținut, din nou, să respingă zvonurile despre remaniere.

Ludovic Orban: Vom mări pensiile atât cât va suporta bugetul

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni seară, pentru Digi24, că pensiile vor fi mărite doar după o analiză serioasă și doar în măsura în care bugetul o va permite. Șeful Guvernului PNL a precizat că puteau și ei să mărească pensiile așa cum au făcut-o guvernările PSD, dar apoi ar fi urcat inflația și, în cele din urmă, pensionarii nu s-ar mai fi ales cu nimic.

„Pensionarii să aibă încredere că vom majora pensiile, dar vom vedea după mai multe analize cât putem suporta din buget. Puteam face și noi ca PSD: le măream, dedeam drumul la inflație și apoi pensionarii mai rămâneau cu mai puțini bani”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Potrivit legii, pensiile ar trebui să fie majorate cu 40% de la 1 septembrie 2020. Orban susține că asta ar însemna un impact bugetar de 10 miliarde de euro în 2021.

„40% este o țintă de neatins, nu se putea nici dacă nu eram în criză”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Acesta a mai precizat că guvernanții pregătesc un plan de relansare economică, în contextul în care nici în această perioadă dificilă nu au oprit vreun șantier, ci au încurajat dezvoltarea infrastructurii.

Premierul României: Alocațiile vor fi majorate cât va permite economia. Nu vom crește impozitele

Și pe 23 mai, prim-ministrul a susținut că pensiile și alocațiile vor crește doar atât cât va permite economia. Potrivit unei legi creație tot a PSD, alocațiile pentru copii ar trebui dublate.

„Pensiile vor crește. Cu cât, depinde de starea economiei și de capacitatea efectivă de a plăti pensiile nu numai anul acesta, ci și anii următori. O să încercăm să mărim (alocațiile – n.r.) cât ne permite”, a spus Orban atunci.

Șeful Guvernului a mai declarat și în trecut că Executivul va avea grijă să mărească pensiile așa încât acestea să poată fi plătite și pe viitor în noul cuantum, nu doar până la finalul anului.

„Nu vom crește impozitele și nici contribuțiile”, a dat el asigurări.

Premierul liberal s-a mai plâns că, pe lângă situația economică grea pe care au moștenit-o de la vechea guvernare social-democrată, se mai confruntă și cu „populismul promovat sistematic de majoritatea parlamentară a PSD”.

Ludovic Orban: Sub nicio formă remaniere

Premierul a ținut apoi să respingă zvonurile privind schimbarea unor miniștri: „Sub nicio formă remaniere. Nu se pune problema, este nevoie de deplina autoritate a fiecărui ministru”.

Orban a afirmat că aceste zvonuri sunt lansate de persoane interesate să șubrezească autoritatea anumitor miniștri ai Cabinetului său.

„Remanierile se fac, nu se discută. Se comunică după ce se fac. Dacă te apuci să discuți despre ele, arunci o imagine negativă asupra cabinetului”, a mai spus Ludovic Orban, la Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`