Cât de scump este să devii părinte în România. La ce sumă pot ajunge cheltuielile pe perioada sarcinii și în primul an de viată al copilului

Cât de scump este să devii părinte în România. La ce sumă pot ajunge cheltuielile pe perioada sarcinii și în primul an de viată al copilului
Foto: Pixabay.com

Poate fi foarte costisitor să aduci un copil pe lume în România. Potrivit unei analize cheltuielile necesare de pe perioada sarcinii și cele din primul an de viață al copilului pot depăși suma de 16.000 de lei. Echipa de analiști Picodi.com a întocmit un raport al cheltuielilor legate de nașterea unui bebeluș: îmbrăcămintea pentru mamă pe timpul sarcinii, spitalizare, mobilierul pentru camera noului membru al familiei și întreținerea lui în primul an de viață. Lista de cumpărături cuprinde șapte categorii tematice iar pe listă au fost trecute numai lucrurile esențiale.

Mama are nevoie de o nouă garderobă și de un bagaj pentru spital

Când burtica începe să crească, mămica este nevoită să își schimbe articolele vestimentare cu unele mai elastice sau cu unele de mărimi mai mari. Un set de bază al hainelor de sarcină poate ajunge la aproximativ 860 de lei, iar un set extins poate ajunge chiar și la 1.350 de lei care include și niște accesorii pentru viitoarea mămică: o pernă specială pentru somn, un detector de frecvență cardiacă fetală și un cântar inteligent, scrie a1.ro.

Bagajul pentru spital cuprinde articolele necesare atât mamei cât și copilului nou-născut pe toată durata șederii în spital. Versiunea de bază costă aproximativ 180 de lei, iar versiunea premium 350 de lei. Ele pot fi pregătite de mămică acasă sau pot fi achiziționate direct din magazin.

Cum amenajăm casa pentru sosirea bebelușului?

Un lucru esențial pentru noul membru din familie este pregătirea căminului. Un pătuț cu saltea și plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire, pentru toate acestea veți scoate din buzunar 2.340 de lei. O versiune avansată care include un monitor pentru bebeluși, încălzitor de sticle, și alte accesorii, va costa 3.970 de lei potrivit analizei.

Dar asta nu este tot. Și articolele pentru transportul copilului sunt extrem de importante și vor înclina balanța cheltuielilor. Un cărucior de buget mediu 2 în 1 și un scaun auto cu funcția de purtător de copii ajung să coste undeva la 730 de lei. Dacă ne dorim un cărucior de calitate superioară, un purtător de copii și un înveliș vor crește suma pe factură cu până la 2.620 de lei.

Un rol important în viața bebelușului îl joacă și scutecele care au fost inventate în anul 1950. Acestea au avut menirea de a le face viața părinților mai ușoară, dar nu ajută și la reducerea cheltuielilor ci la ridicarea lor. O ofertă anuală cu scutece, produse de îngrijire și produse cosmetice poate costa între 3.150 de lei și 3.260, în funcție de posibilitățile financiare ale familiei.

În primele 6 luni de viață ale copiilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă hrănirea exclusivă la sân. Asta înseamnă că orice aliment nu trebuie introdus în meniu mai devreme de prima jumătate a unui an de viață.după această perioadă costul alimentelor poate ajunge la 2.890 de lei, iar mâncarea de top la 3.470 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`