Proteste în memoria lui George Floyd și în Germania, și în Marea Britanie. Europenii s-au solidarizat cu americanii și cer justiție pentru moartea bărbatului afro-american

Proteste în memoria lui George Floyd și în Germania, și în Marea Britanie. Europenii s-au solidarizat cu americanii și cer justiție pentru moartea bărbatului afro-american
foto (SUA): Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Sute de persoane au protestat la Londra și Berlin, duminică, în solidaritate cu demonstrațiile din Statele Unite, unde oamenii au ieșit pe străzi pentru a reclama moartea lui George Floyd, bărbatul afro-american în vârstă de 46 de ani care a decedat, în custodia autorităților, după ce un ofțier de poliție a stat așezat cu genunchiul pe gâtul său timp de 8 minute și 46 de secunde, în Minneapolis, Minnesota, SUA, deși victima insista că nu poate să respire.

Proteste în memoria lui George Floyd și în Germania, și în Marea Britanie

Protestatarii adunați în Piața Trafalgar din Londra, Marea Britanie, au scandat „fără justiție, fără pace”, iar apoi au mărșăluit către Casa Parlamentului. Demonstrația s-a încheiat în fața Ambasadei SUA în Regatul Unit.

Câteva sute de protestatari s-au adunat și în fața Ambasadei SUA în Germania, din Berlin, și au purtat cu ei pancarte pe care scria „Dreptate pentru George Floyd”, „Nu ne mai omorâți” sau „Cine-i următorul” (n.r. – cu un joc de cuvinte, „Who`s neckst”, făcând aluzie la cuvântul englezesc «neck» gestul ofițerului de a se așeza pe gâtul victimei).

Proteste violente în SUA, după moartea bărbatului afro-american

George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit luni, în SUA. Acuzat că ar fi folosit bani falși la un magazin dintr-un cartier al orașului Minneapolis, bărbatul a fost reținut de autorități. Pentru că ar fi opus rezistență, susțin agenții de la fața locului, unul dintre ofițeri l-a imobilizat, așezându-se cu genunchiul pe gâtul său. Cu toate că Floyd a insistat că nu poate să respire, agentul a rămas așa timp de 8 minute și 46 de secunde, cum poate fi observat din filmări. Derek Chauvin, polițistul în cauză, a fost arestat și acuzat de crimă, iar colegii săi au fost demiși din funcție.

Au urmat zile întregi de proteste în SUA. Deși acestea au început în Minneapolis, cel mai mare oraș al statului american Minnesota, ele s-au extins rapid și în alte zone din Statele Unite. Cum acestea au devenit tot mai violente, degenerând în jafuri, lupte de stradă între manifestanți și forțele de ordine, dar și alte fapte reprobabile, mai multe orașe americane au intrat sub stare de asediu.

„Suntem sub asediu. Ordinea trebuie restabilită”, a afirmat guvernatorul Tim Walz, care susține că protestele au fost deturnate de agitatori ce vor să creeze haos în Statele Unite.

Afirmația democratului a fost oarecum împărtășită și de președintele republican Donald Trump, care deși a subliniat că regretă profund moartea lui George Floyd și a făcut apel la aflarea adevărului în justiție, a condamnat atitudinea „golănească” a unor manifestanți. Mai mult decât atât, el i-a amenințat pe protestatarii din fața Casei Albe că dacă vor încerca să pătrundă ilegal în incinta reședinței prezidențiale americane, vor fi întâmpinați „de cei mai cruzi câini și cele mai amenințătoare arme pe care le-am văzut vreodată”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`