Ludovic Orban, de Ziua Românilor de Pretutindeni: „Perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniți și, cum spune românul, «sângele apă nu se face» / Ce spune premierul României despre „frații de peste Prut”

Ludovic Orban, de Ziua Românilor de Pretutindeni: „Perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniți și, cum spune românul, «sângele apă nu se face» / Ce spune premierul României despre „frații de peste Prut”
Foto: Inquam Photos / George Calin

Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau și trăiau în afara granițelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toți, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-și construi viitorul, a transmis premierul Ludovic Orban, duminică, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, într-un mesaj special în care nu i-a omis nici pe „frații noștri de peste Prut”, cetățenii Republicii Moldova.

Mesajul integral transmis de premierul Ludovic Orban, de Ziua Românilor de Pretutindeni

Sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați.

În pofida distanței fizice care ne desparte și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătății noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniți și, cum spune românul, „sângele apă nu se face”.

Fie că ne referim la comunitățile pe care circumstanțele istorice nedrepte le-au despărțit de țară sau la cele ale românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască peste hotare, opțiunea noastră a fost limpede în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni.

Am considerat de datoria Guvernului să-i susținem în mod concret pe frații noștri de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Totodată, am alocat resurse, încă de la începutul mandatului, pentru inițiativele menite să contribuie la păstrarea identității, tradițiilor și culturii românilor din comunitățile istorice, dar și din celerecent formate.

Indiferent pe ce meleaguri de află, comunitățile de români din afara granițelor întregesc cu mândrie neamul și națiunea română.

Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau și trăiau în afara granițelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toți, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-și construi viitorul.

Am apreciat că este responsabilitatea autorităților statului să le ofere oportunități pentru ca tot mai mulți să rămână acasă. La nivelul Guvernului avem în vedere noi măsuri care să îi determine să-și pună în valoare aici, în țară, expertiza și experiența acumulate în străinătate. Este în beneficiul tuturor să construim împreună România europeană, țară în care sunt apărate și garantate libertățile și drepturile cetățenilor și care oferă fiecăruia șanse la o viață mai bună și la prosperitate.

Poporul român are nevoie de toți fii săi, indiferent în ce colț al lumii se află.

La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!

Donația României pentru cetățenii din stânga Prutului, întâmpinată cu reacții controversate de oficialii de la Chișinău

Guvernul Orban a trimis o donație către cetățenii Republicii Moldova, la 30 de ani de la Podul de Flori, iar ajutorul în valoare de 16,5 milioane de lei a constat în500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Cu toate acestea, ajutorul Bucureștiului pentru cetățenii din stânga Prutului a fost primit cu reacții controversate de către mulți oficiali de la Chișinău. Cea mai recentă dintre ele este cea a premierului Ion Chicu, care a afirmat că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”, dar ea a venit să completeze și alte episoade de acest gen, dintre care amintim tentativa lui Renato Usatîi, primarul din Bălți, de a-i mitui pe medicii români, faptul că autoritățile din Republica Moldova au anunțat că nu vor folosi izoletele primite pentru cazurile de COVID-19, dar și locul în care a fost primit convoiul cu donația românească – sub un pod, la intrarea în Chișinău, deși tradițional locul ales pentru evenimentele speciale era Piața Marii Adunări Naționale. De altfel, însuși premierul Chicu era protagonistul unui alt derapaj, atunci când a afirmat că medicii români veniți în Republica Moldova pot vedea deplasarea ca pe un „schimb de experiență”.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul»peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi»buni…Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, scria Ion Chicu pe Facebook, în cel mai recent derapaj al oficialilor de la Chișinău la adresa României.

MAE a reacționat ferm și i-a transmis demnitarului de peste Prut că„sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.MAEapreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

„MAEromân evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”, se mai arăta în reacția MAE vizavi de declarațiile lui Ion Chicu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie