Stare de asediu în mai multe orașe mari din SUA, din cauza protestelor pentru răzbunarea lui George Floyd. Președintele Trump și guvernatorul democrat din Minneapolis susțin că mișcările au fost deturnate de agitatori (VIDEO)

Stare de asediu în mai multe orașe mari din SUA, din cauza protestelor pentru răzbunarea lui George Floyd. Președintele Trump și guvernatorul democrat din Minneapolis susțin că mișcările au fost deturnate de agitatori (VIDEO)
foto: Hepta.ro

Protestele din SUA au continuat și sâmbătă, când autoritățile au declarat stare de asediu în mai multe orașe mari. Demonstranții au luat din nou cu asalt străzile, pentru a-și exprima furia față de moartea lui George Floyd, afro-americanul în vârstă de 46 de ani care a murit luni la Minneapolis, Minnesota, în custodia poliției, după ce un ofițer l-a culcat pe ciment și a stat așezat cu genunchiul pe capul lui timp de opt minute și 46 de secunde – reamintim că agentul a fost, între timp, arestat și acuzat de crimă. Victima fusese reținutăpentru că ar fi folosit bani falși la un magazin din cartierul Powderhorn, iar forțele de ordine publică susțin că s-ar fi opus rezistență fizică atunci când i s-a cerut să iasă din mașină pentru o serie de întrebări și verficări.

Stare de asediu în mai multe orașe mari din SUA, din cauza protestelor pentru răzbunarea lui George Floyd

Astfel, de la Minneapolis și până Los Angeles, de la Miami și până la Chicago, SUA au fost marcate de o nouă zi de proteste, iar manifestanții au scandat „nu pot să respir” – fraza spusă de George Floyd în timp ce ofițerul de poliție stătea așezat cu genunchiul pe capul său, potrivit Reuters. Deși manifestațiile au început pașnic, aproape în fiecare caz au degenerat, iar demonstranții au blocat traficul, au provocat incendii și și-au măsurat forțele cu poliția, care a fost nevoită să folosească gaz iritant și gloanțe de plastic într-o încercare de a restabili ordinea publică.

Nici măcar capitala SUA nu a fost ocolită de proteste. Sute de demonstranți s-au adunat lângă Departamentul de Justiție din Washington, DC, și au scandat „viețile negrilor contează (n.r. – celebrul slogan „black lives matter”). Mulți dintre ei și-au croit drum către Casa Albă, unde au fost întâmpinați de ofițeri de poliție înarmați și echipați ca pentru o adevărată revoltă, câțiva dintre ei fiind chiar călare.

Președintele Trump și guvernatorul democrat din Minneapolis susțin că mișcările au fost deturnate de extremiști

Președintele Donald Trump anunțase, sâmbătă, că dacă protestatarii din Piața Lafayette, care se află vizavi de Casa Albă, vor pătrunde ilegal în incinta reședinței americane, „ei vor fi primiți de cei mai cruzi câini și cele mai amenințătoare arme pe care le-am văzut vreodată”. De altfel, liderul american, care își manifestase regretul față de decesul lui George Floyd, condamnase deja „golanii” care au deturnat protestul în memoria bărbatului afro-american.

Garda Națională din Minnesota a fost activată „în totalitate” pentru prima oară de la Al Doilea Război Mondial, la capătul a două seri consecutive de jafuri și vandalism în mai multe părți din Minneapolis, cel mai mare oraș al statului american, dar și în St. Paul.

Guvernatorul Tim Walz a explicat că dislocarea trupelor a fost necesară, pentru că agitatorii se folosesc de moartea lui George Floyd pentru a crea haos.

„Suntem sub asediu. Ordinea trebuie restabilită”, a afirmat guvernatorul democrat Tim Walz.

William Barr, procurorul general al SUA, i-a arătat și el cu degetul pe instigatorii extremiști.

În orice caz, în orașele marcate de proteste violente a fost declarată stare de asediu. Este vorba, printre altele, despre Atlanta, Los Angeles, Philadelphia, Denver, Cincinatti, Portland, Oregon și Louisville, Kentucky. Totuși, manifestații puternice au avut loc, sâmbătă, și la Dallas, Chicago, Seattle, Salt Lake City și Cleveland.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`