Președintele Donald Trump a anunțat că SUA nu va mai finanța Organizația Mondială a Sănătății. Liderul acuză instituția că nu a gestionat corect pandemia de coronavirus

Președintele Donald Trump a anunțat că SUA nu va mai finanța Organizația Mondială a Sănătății. Liderul acuză instituția că nu a gestionat corect pandemia de coronavirus
Foto: Hepta - Zuma Press / Brian Cahn

Președintele DonaldTrump a declarat, vineri, că SUA nu va mai finanțaOrganizațiaMondialăa Sănătății,acuzând-o că protejează China, țara din care s-a răspândit noul coronavirus. Decizia a alarmat experții în domeniul sănătății, care spun că decizia va submina eforturile de ajutorare a oamenilor din întreaga lume.

Astăzi vom încheia relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte organizațiicare se ocupă desănătateapublică. Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei cu privire la virus”, a spus Trump

SUA era unul dintre principalii finanțatorii ai Organizației Mondiale a Sănătății

Nu este clar deocamdatădacă președintele poate retrage integral finanțarea SUA cătreOMS fără acordul Congresului, carecontrolează toate cheltuielile guvernului federal. Parlamentarii democratici au argumentat că acest lucru ar fi ilegal, iar președintele Camerei, Nancy Pelosi, a amenințat luna trecută că o asemenea măsură va fi „contestată rapid”.

Statele Unite au furnizat aproximativ 15% din fondurile totale ale OMS în cursul perioadei bugetare actuale de doi ani. Experții spun că, dacă SUA părăsește OMS, influența Chinei va crește.

Donald Trump acuză China că a întârziat să anunțe declararea epidemiei, ceea ce a dus la răspândirea noului coronavirus la nivel global

OMS a declaratîn mod repetat că s-auangajat să ancheteze modul în care s-a produs mutația virusului și acțiunile Chinei care n-au prevenit răspândirea la nivel mondial, dar după ce pandemiava lua sfârșit.

Trump a susținut, fără dovezi, că China a pus presiune peOMS pentru a induce în eroare lumea despre virus.

Liderul de la Casa Albă a acuzat OMS că este o simplă marionetă a Chinei. De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, au apărut tot mai multe date conform cărora China, pe teritoriul căreia a apărut virusul, a ascuns gravitatea bolii și capacitatea ei incredibilă de răspândire. Beijingul a vorbit abia când era prea târziu. Planeta început cu stângul lupta cu pandemia. Iar OMS este acuzată că, prin intermediul liderului ei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut jocurile regimului comunist condus de Xi Jinping.

Lumea suferă acum ca urmare a neimplicăriiguvernului chinez”, a spus Trump. ” Acțiunile întârziate ale Chinei de a raporta virusul Wuhan a permis bolii să se răspândească peste tot în lume, ceea ce a condus lao pandemie globală care a costat mai mult de 100.000 de vieți americane și peste un milion de vieți în întreaga lume.”

Donald Trump a ameninațat că va suspenda finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății în repetate rânduri

Președintele american Donald Trump a amenințat de mai multe ori că varetrage Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, dacă nu îșirevizuie atitudinea față de China și de restul țărilor.

Presa americană specula că este doaro tentativă a șefului Casei Albe de distrage atențiade la modul deficitar în care SUAa gestionat pandemia ignorând să ia în considerare pericolele reale de la început.

Președintele SUA vrea să anuleze vizele studenților chinezi

Administrația prezidențială se pregăteşte să anuleze vizele a mii de cercetători și studenţi de origine chineză care studiază în Statele Unite ale Americii, despre care Trump consideră că au legături cu armata chineză, au declarat două surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Decizia, despre care a scris prima oară publicaţia New York Times, ar putea afecta în jur de 5.000 de studenţi chinezi şi ar putea fi anunţată cel mai devreme în această săptămână, potrivit surselor, printre care se află un oficial american şi o altă persoană care deține informaţii pe această temă.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi privind securitatea naţională pentru Hong Kong, despre care activiştii pro-democraţie din oraş şi ţările occidentale susțin că ar putea periclitalibertăţile şi să pună în pericol rolul de centru financiar global al acestuia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`