Proiect de lege: Festivalurile și concertele cu peste 1.000 de participanți, reluate în toamnă

Proiect de lege: Festivalurile și concertele cu peste 1.000 de participanți, reluate în toamnă
FOTO: Pixabay.com

De la 1 iunie, urmează o nouă etapă de relaxare, în contextul pandemiei de coronavirus. Mediul de afaceri își va reveni etapizat, iar unul dintre cele mai afectate sectoare este zona de entertainment, care ar putea rămâne restricționată până în toamnă.

Organizarea de evenimente, festivaluri și manifestări culturale sau artisticecu peste 1000 de participanți simultan, va fi interzisă până în data de 31 august, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Culturii.

Untold, Neversea și Electric Castle, ținute în „șah”

Proiectul de lege se află în dezbatere publică. Interdicția ar urma să se aplice pentru festivalurile și concertele organizate atât în aer liber, cât și în interior.

Planurile organzatorilor de festivaluri precum Electric Castle, Summer Well, Neversea sau Untold ar putea primi o puternică lovitură. În proiectul aflat în dezbatere publică, motivul invocat îl reprezintă „situația de incertitudine” care a început din momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat starea de pandemie de COVID-19, iar Guvernul României a declarat stare de urgență, apoi stare de alertă.

Începutul lunii septembrie, ultima speranță pentru organizatorii de festivaluri

AROC, structură asociativă a organizatorilor de festivaluri și concerte, se așteaptă ca măcar la începutul lui septembrie să primească „undă verde”.

„Conform informărilor și solicitărilor comunicate autorităților de către AROC, toate evenimentele organizate de membrii Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) erau practic în pragul pregătirilor pentru edițiile ce urmau să aibă loc în această vară. Majoritatea contractelor pentru aceste evenimente au fost deja încheiate, avansurile achitate, iar momentan se află în situația în care aceste contracte sunt blocate, întrucât întreaga industrie așteaptă o decizie din partea autorităților cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea susținerii unor astfel de evenimente până la jumătatea lunii septembrie”, se arată în proiectul legislativ (…)

AROC a solicitat Ministerului Culturii clarificarea de urgență a situației cu privire la posibilitatea de organizare a evenimentelor de peste 1000 de persoane în perioada 15 mai – 15 septembrie 2020 și luarea unei hotărâri oficiale, în cel mai scurt timp, chiar și o decizie cu caracter restrictiv fiind acceptată”, se anunță în documentul oficial.

Pentru a oferi publicului accesul la astfel de activități recreative, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a venit cu o propunere inedită: organizarea evenimentelor în stilul „drive-in”. Potrivit inițiativei, manifestațiile din zona entertainmentului ar urma să respecte toate condițiile de siguranță impuse de Guvern.

Alternativa: Concertele, urmărite din mașină

ANCOM a solicitat Guvernului ca organizarea evenimentelor de tipul „drive in”. Astfel, spectatorii ar asista la spectacoldinpropria mașină,izolați de cei din jur, iar sunetul ar putea fi redat chiar prin intermediul boxelor mașinii, cu ajutorul frecvențelor radio.

„Pentru că în perioada stării de urgență am primit mai multe solicitări pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licențe pentru frecvențe radio de putere mică în banda FM, pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente, astfel încât publicul să se poată bucura în siguranță de spectacol din autoturismele proprii, utilizând aparatele radio.
Și industria de entertainment, la fel ca întreaga societate, se adaptează condițiilor actuale și mă bucur că printr-o bună colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului am putut identifica rapid o soluție pentru ca aceste evenimente să se poată desfășura în condiții optime”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:25 - Maia Sandu le recomandă cetățenilor să facă economie la energia electrică. Republica Moldova se confruntă cu o stare de urgență în domeniul energiei
21:19 - Alina Bădic, despre „zona în care s-ar putea să primim niște lecții în 2025”: „Este un an dificil, dar totodată un an care poate să ne propună miracole” (VIDEO)
20:50 - Alina Bădic: 2025, un an foarte interesant. Am putea să îl comparăm cu un tunel între 2024 și 2026, cu cinci porți foarte importante (VIDEO)
20:42 - Furtunile de pe litoral au dus la valuri record. 7,5 metri înălțime la Marea Neagră
20:22 - Rusia acuză Republica Moldova că „alunecă rapid spre sprijinirea ideologiei neonazismului și a discriminării rasiale”: „Coincide aproape complet cu procesele observate în Ucraina”
19:58 - Gripa a făcut prima victimă a acestui sezon. Medicii trag un semnal de alarmă
19:57 - Bărbat împușcat mortal la o partidă de vânătoare în Vrancea
19:32 - Accident mortal în apropiere de Târgu Frumos! Două mașini s-au ciocnit violent
19:29 - Avertismentul medicilor veterinari privind efectele grave ale pocnitorilor de Revelion asupra animalelor de companie: „Dezvoltă o stare de panică acută, de anxietate maximă”
19:07 - Daniel David s-a suspendat din poziția de rector pentru a fi ministru al Educației: „Am făcut asta pentru a ajuta România euroatlantică să facă față unui demers bizar, izolaționist, antiștiință și cu elemente de pseudoreligie”