COVID-19. UE vrea să îşi facă stocuri de medicamente esenţiale şi echipamente medicale, pentru eventuale alte crize sanitare

COVID-19. UE vrea să îşi facă stocuri de medicamente esenţiale şi echipamente medicale, pentru eventuale alte crize sanitare
Foto: pixabay.com

Pandemia de COVID-19 rămâne o lecție pentru întreaga omenire. Luați pe nepregătire de valul de infectări cu noul coronavirus, reprezentanții Uniunii Europene au anunțat joi că intenţionează să pună la punct o rezervă permanentă de medicamente esenţiale şi echipamente medicale. Astfel, spun aceștia, se va putea răspunde prompt la crizele de aprovizionare care au afectat UE timp de mai mulţi ani şi care s-au înrăutăţit în perioada pandemiei de COVID-19, potrivit Reuters. Astfel, Comisia Europeană a propus crearea unui nou program dedicat sănătății, dotat cu peste 9 miliarde de euro, în cadrul viitorului buget plurianual al Uniunii europene, cu scopul de a fi mai bine pregătită pentru crizele sanitare.

UE vrea să îşi facă stocuri permanente de medicamente esenţiale şi echipamente medicale

De teama unui al doilea val de pandemie de Covid-19, reprezentanții de la Bruxelles vor să facă stocuri de medicamente. Asta și pentru că aproape întreaga Europă a fost nepregătită pentru o asemenea criză sanitară. Amintim că Italia a traversat o situație dramatică, iar Uniunea Europeană a reacționat cu întârziere la nevoile Guvernului de la Roma. Dar cu acest nou program Bruxellesul speră să „întoarcă foaia” în felul în care Uniunea Europeană gestionează sănătatea, a explicat presei comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

„În timpul crizei a existat un decalaj între ceea ce așteptau cetățenii de la UE și ceea ce puteam să facem noi în realitate”, a recunoscut ea.

Rezerva va fi finanţată de la noul buget pentru sănătate în valoare de 9,4 miliarde de euro, pe care l-a propus miercuri Executivul comunitar.

UE vrea să stocheze şi dezinfectanţi, reactivi pentru testare şi diagnosticare, echipamente de protecţie şi medicamente esenţiale

Potrivit unui document comunitar consultat de Reuters, UE vrea să stocheze şi dezinfectanţi, reactivi pentru testare şi diagnosticare, echipamente de protecţie şi medicamente esenţiale.

Totodată, Comisia Europeană a precizat că vrea să ofere stimulente companiilor farmaceutice să dezvolte şi să producă vaccinuri în Europa. DE asemenea, se dorește mutarea capacităţilor de producţie de medicamente şi componente chimice utilizate la producţia de medicamente, care în prezent sunt importate în principal din India şi China.

Se mai cere înfiinţarea mai multor întreprinderi europene farmaceutice nonprofit care să producă medicamente prioritare.

Peste 175.000 de persoane au murit în Europa de la începutul pandemiei de Covid-19

Până acum, peste două milioane de persoane din Europa s-au infectat cu noul coronavirus, în creştere cu 15% în ultimele două săptămâni. Cele mai multe au fost înregistrate în Rusia, Turcia, Belarus şi Marea Britanie, au spus oficiali ai OMS din Europa.

Totodată, peste 175.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului.

“Un număr de aproximativ 159.000 de decese suplimentare faţă de cât ar fi fost de aşteptat în mod obişnuit a fost înregistrat de la începutul lunii martie în 24 de ţări europene”, a declarat joi Katie Smallwood. oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Aceasta a declarat că ţări precum Germania, Elveţia şi altele care relaxează restricţiile, inclusiv asupra barurilor, cluburilor şi altor locuri de socializare, trebuie să aibă mai întâi sisteme solide de detectare, de testare şi de monitorizare, pentru a putea să prevină un potenţial ‘al doilea val’ epidemic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`