Iarna în toată regula pe Transalpina. Stratul de zăpadă măsoară șașe metri

Iarna în toată regula pe Transalpina. Stratul de zăpadă măsoară șașe metri

Pe drumurile de munte din centrul țării ninge abundent, iar meteorologii anunță că, începând de joi dimineață a intratîn vigoare o avertizare de cod portocaliu de viscol. Miercuri, a început să ningă abundent pe Tranfăgărășan, în zona Bâlea Cascadă. Autoritățile au acționat cu utilaje proprii în zonă pentru a deszăpezi drumul, având în vedere faptul că la data de 1 iulie ar trebui să se deschidă circulației.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, care are echipe pe Transfăgărășan care se ocupă de deszăpezire, a anunțat că pe drumul montan a început să ningă. Fulgii de nea s-au așternut deja pe carosabil.

DRDP a anunțat că în unele zone, stratul de zăpadă bătătorită pe drum măsoară chiar și șase metri, transmite Observatul de Prahova.

Și la Bâlea Lac a nins. În zonă, peisajul pare desprins din poveste. Mai multe sectoare de drum din județ au fost acoperite de nea. Miercuri, la stația Bâlea Lac, stratul nou de zăpadă măsura 3 cm.

Transfăgărăşan are o lungime de 151 de km şi din cauza altitudinii mari la care este construit – 2.042 metri la Bâlea Lac – , iarna este închis.

Transfăgărășanul a fost închis în data de 4 noiembrie 2019.

În mod normal, ar trebui ca la data de 1 iulie să se deschidă circulației tronsonul Bâlea Cascadă – Bâlea Lac – Piscul Negru.

În cazul în care va continua să ningă, fulgii de nea i-ar putea pune în pericol pe șoferii care au apucat să își schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară.

Avertizări meteo de vreme severă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o atenționare de cod portocaliu de vânt puternic, valabilă în zone montane din 13 judeţe, începând de joi dimineaţă.

Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 2:00 – 21:00, este valabil un cod portocaliu în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, unde vor fi intensificări puternice ale vântului cu viteze care la rafală vor atinge aproximativ 120 – 140 km/h.

Sunt vizate următoarele judeţe: Sibiu, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

Local, se vor semnala grindină de mici dimenisiuni și descărcări electrice, precum și averse ce vor cumula 15-20 l/mp.

Potrivit legii, până la data de 1 iulie circulația pe tronsonul cuprins între Bâlea Cascadă (județul Sibiu) și Piscul Negru (județul Argeș) este strict interzisă și extrem de periculoasă din cauza căderilor masive de pietre,a avalanșelor și a alunecărilor de teren.

Momentan, drumul este închis

Până pe data de 30 iunie 2020, DN 7C –Transfăgărășeaneste închispe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu). Porţiunea închisă se redeschide circulaţiei începând cu 1 iulie.

Drumul este deschiscirculaţiei publice pe tot parcursul anului pe următoarele porțiuni:
– Jud. Argeş – din localitatea Bascov până la Piscu Negru (km. 104);
– Jud. Sibiu – de la intersecţia DN 1 cu DN 7C (km. 151 + 955) până la Cabana Bâlea Cascadă (km. 130+800).

Este deschisă porţiunea dintre Bascov (km. 0) şiPiscu Negru(km. 104), dar și cea dintreCabana Bâlea Cascadă(km. 130,8) şi intersecţia cu DN 1 (km.152)

Drumul este închisîntrePiscu Negru(km. 104) şiBâlea Cascadă(km. 130+800).

De laCabana Bâlea Cascadă(jud. Sibiu) se poate urca laBâlea Laccu telecabina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`