Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a anunțat publicarea unei noi liste cu prizonierii români de război uciși în lagărele NKVD

Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a anunțat publicarea unei noi liste cu prizonierii români de război uciși în lagărele NKVD

Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a anunțat publicarea Listei prizonierilor români de război morţi în lagărul NKVD nr.99 de la SPASSK, Karaganda, pe teritoriul Republicii Kazahstan, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial. Documentul poate fi consultatpe site-ul Ambasadei României la Moscova lapunctul 7, ori accesând direct lista.

Totodată, ambasadorul Vasile Soare a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii inedite vechi despre cum arăta lagărul SPASSK 99 în anii ‘40-‘50, fotografii cu cercetările desfășurate în arhive, cu ruinele fostului lagăr şi cu perimetrul de 1 km/500 m unde sunt înhumaţi peste 5.000 de prizonieri de război străini, între care şi prozonieri români.

“Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or.KARAGANDA, în timpul primului mandat de ambassador al României în Kazahstan, şi grupate pe judeţele României, de unde proveneau prizonierii noştri. Numele şi prenumele, prenumele tatălui, anul naşterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităţilor/judeţelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greşeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române. Când am întocmit Lista (2003), eu am retranscris în limba română ceea ce s-a consemnat în anii 1941-1950 în limba rusă în registrele lagărului…

Aşadar, acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă! Trebuie să se ţină cont şi de faptul că în vremea aceea, unele localităţi se aflau în alte judeţe/vecine astăzi (ex.unele localităţi din jud.Râmnicu Sărat din anii 40-50 se află în prezent în jud.Vrancea)”, a precizat ambasadorul Vasile Soare.

Diplomatul român precizează că a reuşit să realizeze PRIMUL MONUMENT ROMÂNESC DIN SPAŢIUL FOSTEI URSS DEDICAT PRIZONIERILOR ROMÂNI MORŢI ÎN LAGĂRELE SOVIETICE, care a fost amplasat în cimitirul prizonierilor străini de peste drum de fostul lagăr SPASSK 99. Monumentul a fost dezvelit, în cadrul unei ceremonii emoţionante, la 9 septembrie 2003, de preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, aflat în vizită oficială în Kazahstan.

Informaţii preţioase, detaliate, despre ce a însemnat sistemul de lagăre din centrul Kazahstanului în anii 1941-1950, în special LAGĂRUL NKVD NR.99 DE LA SPASSK (30 km sud de or.Karaganda) şi date despre detenţia, condiţiile de muncă şi viaţă, respectiv sfârşitul în acel lagăr a mii de prizonieri de război, pot fi consultate în Documentarul redactat în ian.2006 pe baza datelor din arhive (inclusiv FOTO originale) pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la secţiunea Relaţii bilaterale/Comemorarea eroilor români, punctul 7 (în josul paginii), dedesuptul LISTEI nominale a celor 800 prizonieri români decedaţi, ori accesând direct pagina.

“Am sentimentul unei noi misiuni îndeplinite pentru că astăzi, de Înălţare-Ziua Eroilor României 2020, la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, aduc o veste nesperată altor 800 de familii de români despre destinul şi locul de înhumare a taţilor, bunicilor, străbunicilor şi rudelor acestora – foşti prizonieri români de război, care nu s-au mai întors nicodată Acasă din lagărele din Kazahstan şi URSS. Sunt convins că regăsirea va fi o veritabilă sărbătoare în aceste familii. Fie ca astăzi şi sufletele ostaşilor români căzuţi pe front sau morţi ca prizonieri de război în lagăre în URSS şi nu numai să se înalţe, noi toţi având datoria să nu-I uităm şi să le cinstim memoria cum se cuvine!!!”, a mai precizat ambasadorul Vasile Soare.

Lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956

Acest anunț vine după ce Ambasada României la Moscova a finalizat în luna aprilie procesul elaborării Listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de război (militari) şi “internaţi” (civili deportaţi) români, decedaţi între 1941-1956 în GULAG-ul sovietic şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.

Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război şi civili “internaţi” români decedaţi şi înhumaţi înRusiapoate fi consultată pe site-ul Ambasadei României laMoscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.6:https://moscova.mae.ro/node/931

Ambasadorul Vasile Soare, despre demersurile ambasadei României la Moscova

Amintim faptul că în anul 2019 Ambasadorul României înRusia,Vasile Soare, a anunțat publicarea unei liste nominale a primilor 10.724 de prizonieri de război români morți între anii 1941-1956 în lagărele NKVD care au existat pe teritoriul Federației Ruse.

Documentul a fost publicat pe site-ul Ambasadei României laMoscovași reprezintă o șansă ca urmașii foştilor prizonieri români de război să afle abia acum, după 75 de ani, unde îşi dorm somnul de veci taţii, bunicii şi străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată.

În acest context ambasadorulVasile Soarea vorbit în exclusivitateîntr-un interviu pentru B1.ro despre importanța acestui proiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`