Serviciul diplomatic al UE a demarat o investigație cu privire la dezvăluirea e-mailului intern, unde era criticată maniera în care a fost editat raportul cu privire la dezinformarea făcută de China pe tema coronavirus, relatează Politico.
Investigația vine pe fondul criticilor cu care s-a confruntat Josep Borrell, șeful diplomației europene, care a părut să își incrimineze un membru din propriul staff pentru scurgerea de date sensibile. După ce acest e-mail a fost dezvăluit opiniei publice, UE a fost criticată aspru pentru că ar fi cedat presiunilor făcute de China și ar fi temperat un raport despre dezinformarea pe tema COVID-19. Informația fusese dezvăluită, în premieră, de publicația americană The New York Times. Bruxellesul a negat vehement acuzațiile.
Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) publica, luna trecută, un raport despre „narațiuni și dezinformare” referitoare la pandemia de coronavirus – versiunea prezentată publicului larg ar fi avut un ton semnificativ mai blând comparativ cu cea inițială. Mai exact, susține Politico, în varianta oficială erau complet absente referirile la campania de „dezinformare globală” condusă de China, precum și la criticile chineze despre răspunsul Franței la criza COVID-19 – astfel, UE a fost acuzată că ar fi cedat presiunilor exercitate de diplomația chineză.
SEAE a negat că ar fi cedat presiunilor chineze și susține că întotdeauna și-a propus să elaboreze două variante ale raportului – una pentru uz intern, iar alta pentru public.
Cu toate acestea, acuzațiile au fost alimentate de e-mailul unui angajat din SEAE, care a fost citat de New York Times și care avertiza că temperarea raportului ar „stabili un precedent teribil și ar încuraja acțiuni similare în viitor”. Angajatul a mai spus și că diplomații UE „se auto-cenzurează pentru a face pe plac Partidului Comunist Chinez”.
În acest context complicat, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al SEAE, a anunțat că instituția investighează în prezent cine este responsabil pentru scurgerea e-mailului delicat către opinia publică.
Cu toate acestea, oficialul nu a dorit să precizeze cu exactitate câți angajați sunt investigați în anchetă, când ar trebui să se încheie sau dacă SEAE ia în calcul măsuri disciplinare odată cu încheierea cazului.
„Procesele interne de acest gen sunt gestionate într-o manieră strict internă, motiv pentru care nu le comentăm în public”, a mai adăugat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al SEAE.
Într-o nouă audiere desfășurată marți în Parlamentul European, eurodeputata cehă Marketa Gregorova i-a cerut lui Josep Borell să furnizeze dovezi pentru acuzațiile sale sau, după caz, să îi ceară scuze angajatului. Ea nu a reușit să primească un răspuns clar, în condițiile în care conexiunea cu șeful diplomației europene s-a întrerupt. Totuși, demnitara nu s-a lăsat păgubașă și a anunțat că îi va trimite și în scris întrebările.
„Prezumpția de nevinovăție trebuie să se aplice”, a adăugat Marketa Gregorova.