Premierul Ludovic Orban a convocat miniștrii pentru o ședință de urgență, joi, ora 19, în contextul în care Executivul pregătește noi măsuri de relaxare a restricțiilor din România. De altfel, ceva mai devreme decât întâlnirea de la Palatul Victoria, va avea loc o reuniune la nivel înalt și la Cotroceni, unde cel mai probabil președintele Klaus Iohannis va aborda aceeași temă atât cu prim-ministrul, cât și cu o serie de miniștri sau demnitari din cabinetul liberal, printre care Marcel Vela (Interne), Nelu Tătaru (Sănătate) și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat în MAI. Ar fi de amintit că, miercuri, Guvernul Orban se reunea într-o altă ședință.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Ședințele Executivului de joi ar putea fi marcate, așadar, de un nou set de măsuri pentru relaxarea restricțiilor din România. Mai exact, ar putea fi vorba despre redeschiderea teraselor, o inițiativă tot mai vehiculată pentru data de 1 iunie. De altfel, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, enumera o parte din regulile ce ar putea fi implementate în acest sens.
„Nu este foarte complicat. Trebuie controlat numărul de oaspeți. Trebuie făcută o mică programare. Numărul de persoane trebuie să fie limitat la dimensiunea acelui spațiu care să țină cont de acei 4 mp necesari, cel puțin pentru o persoană. Acesta o să fie standardul minimal.Servirea trebuie să se facă prin reducerea contactului, iar mâncarea ar trebui să vină organizată, eventual acoperită cu un staniol. Nu sunt costuri suplimentare atât de mari (…) Mesele trebuie să asigure distanța de 2 metri între persoane. Nu vor mai fi mese de 6-8persoane. Dacă sunt persoane din aceeași familie, este o situație. Dacă nu, trebuie limitat numărul de persoane”, declara Alexandru Rafila.
Chiar și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dat de înțeles că luna iunie ar putea atrage după sine o nouă relaxare, după ce din 15 mai, când starea de urgență din România a fost înlocuită de starea de alertă.
„Deocamdadă nu se pune problema (n.r. – instituirea de noi restricții). Noi gestionăm și evaluăm rezutatele fiecărei zile. Duminică am avut 213 cazuri noi, luni tot 213. În schimb, a scăzut numărul persoanelor internate la terapie intensivă, 177. Încă suntem în perioada în care evaluăm weekendul trecut, de la prima perioadă se relaxare, urmând ca de miercuri să evaluăm și să gestionăm zilele care au urmat.Suntem într-o perioadă de relaxare, în care sunt respectate poate mai puțin unele reguli de distanțare sau purtarea măștii în anumite incinte, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă și ne vom adapta după fiecare zi”, afirma Nelu Tătaru.
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că „virusul este încă printre noi” și că relaxarea nu trebuie să însemne imprudență, subliniind că este gata să reinstituie stare de urgență la nivel național dacă situația o va impune, mai precis dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.
„Am reușit, până acum, să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți. Cred că nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”, spunea președintele Klaus Iohannis, în 19 mai.