Avocatul Poporului, sesizare la CCR privind neconstituționalitatea carantinei și izolarii pe durata pandemiei. Instituirea trebuie făcută prin lege, nu prin ordinul ministrului Sănătății

Avocatul Poporului, sesizare la CCR privind neconstituționalitatea carantinei și izolarii pe durata pandemiei. Instituirea trebuie făcută prin lege, nu prin ordinul ministrului Sănătății
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporuluia sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la faptul că instituirii carantinei și izolării prin ordin al ministrului Sănătățiiși nu prin lege,este neconstituțională.

Renate Weber a declarat, miercuri, la Digi24că principala problemă a articolului 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006privind reforma în domeniul Sănătățiieste neclaritatea și faptul călasă loc ministrului Sănătății să emită ordin pentru a institui măsura carantinei, izolării/internării, ca prevenție anti-COVID-19.

Limitarea drepturilor fundamentale ale omului este posibilă doar prin lege

Restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor de către un membru al puterii executive, contravine atât principiului securităţii juridice, cât şi principiului legalităţii restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi.

„Dispozițiile legale criticate, fără a stabili în concret garanții adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertății persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătății, posibilitatea să legifereze și să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate”, a declarat Renata Weber,Avocatul Poporului.

Legea prin care se instituie carantina trebuie să aduce prevederi clare, pentru a limita abuzurile

Legea este singurul instrument capabil săreglementeze procedura de instituire și încetare a măsurilor restrictive de libertate, aplicarea graduală a măsurilor în funcție de severitatea cazului, atribuțiile fiecărei autorități publice în executarea măsurilor.

O lege constituțională trebuie săreglementeazedispunerea unor măsurielaborate în mod previzibil şi în limitele unor repere concrete, care să elimine riscul ca, prin ingerinţa autorităţilor administrative, măsurile să capete caracter abuziv sau restrictiv al unor drepturi sau libertăţi.

Avocatul Poporuluia afirmat că o astfel de lege trebuie săidentifice clar persoaneleşi situațiile în care şi faţă de care se poate luaaplica carantina, fie ea instituționalizatăsau la domiciliu, dar șicine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă.

Starea de urgență si măsurile privative de libertate în România în contextul pandemei de COVID-19

Președintele României, Klaus Johannis, a decretat stare de urgență în România din cauza numărului în creșterede persoane infectate de coronavirus, începând cu 16 martie 2020.Deși instituită inițial pentrupentru 30 zile, starea de urgențăa fost prelungită până pe 15 martie.

Așadar, începând cu 24 martie, românii nu au mai putut ieși din casă, decât pentru urgențe și pentru a face cumpărături de strictă necesitate, toate acestea pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Mai mult, cei care prezenatau semne ale bolii provocate de COVID-19 erau obligați să nu iasă dinlocuință deloc pentru 14 zile, iar cei care se întorceau din afara țării erau carantinațiautomat în adăposturile oferite de stat pentru cele 2 săptămâni în care se consideră că boala se poate trasnmite.

Aproape 19,000 de persoane au contractat COVID-19 în România de la declanșarea pandemiei

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până miercuri, ora 13, 18,594 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 la nivel național, iar dintre acestea 165 reprezintă cazuri noi, la un număr total de 397563 de teste pentru coronavirus prelucrate. Dacă 12162 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, alți 198 rămân internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Odată cu bilanțul zilei, autoritățile au mai precizat că, pe teritoriul României, 4935 de oameni sunt în carantină instituționalizată, în timp ce alți 82655 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. La nivel global, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 5,6 milioane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`