Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că 175 de cetățeni români au fost repatriați din Italia, în data de 26 mai, în contextul epidemiei de Covid-19. Repatrierea acestora vine în continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei deCOVID-19.
Potrivit reprezentanților MAE, 74 dintre cei 175 de români repatriați locuiau la Milano și101 la Româna Roma.
Printre cetățenii români repatriați se regăsesc persoane carese aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea pe teritoriulRepublicii Italiene,lucrători ale căror contracte de muncă au încetat sau au fost reziliate, cazuri medicale și un caz social pentru care Ambasada României la Roma a eliberat titlu de călătorie în vederea revenirii pe teritoriul României.
Repatrierea a fost asigurată cu două curse aeriene speciale operate de compania Tarom, pe rutele București-Roma-București și București-Milano-București.
La finele săptămânii trecute au fost aduși în țară 394 de cetăţeni români şi 20 de cetăţeni străini, membri de familie ai acestora, după ce au rămas blocați pe vase de croazieră, din cauza pandemiei de Covid-19. Cetăţenii repatriaţi lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră, în zona Americii de Nord şi a Caraibilor.
Cetăţenii români au călătorit dinSUAcătre Barbados, la bordul unei nave, iar ulterior au fost preluaţi şi transportaţi cu un zbor charter operat de către o companie privată, contractată de către compania angajatoare, pe ruta Bridgetown-Bucureşti. Demersurile de repatriere au fost coordonate deMAEprin intermediul Ambasadelor României la Washington şi la Havana şi al Consulatului General al României la Miami, se mai menţionează în comunicat.
Prim-ministrul Ludovic Orban declara, la începutul lunii mai, că din 23 februarie s-au întors în ţară 1.279.000 de cetăţeni români. Premierul a precizat că, dintre aceştia, potrivit estimării guvernului, numărul celor aflaţiîn căutarea unui loc de muncă este de circa 300-350.000.
„Din 23 februarie, am monitorizat toate intrările în România. S-au întors 1.279.000 de cetăţeni români. Cei mai mulţi au venit din ţările unde s-a răspândit coronavirusul”, a explicat Ludovic Orban.
Încetarea stării de urgență și înlocuirea cu starea de alertă a creat aglomerație lapunctele de trecere a frontierei. Zeci de mii de români au profitat deredeschiderea traficuluirutier și s-au îngrămădit să revină în țară formând cozi uriașe.
Potrivit Poliției de Frontieră, duminică, 17 mai, prin punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de frontieră 29.072 de persoane, cetățeni români și străini, dintre care 16.987 pe sensul de intrare în țară și 12.085 pe sensul de ieșire, precum și 13.552 mijloace de transport.
La granița cu Ungaria fluxul de pasageri a fost de 20.999 de persoane, dintre care 12.886 pe sensul de intrare și 8.113 pe cel de ieșire din România, cu 9184 demijloace de transport.
Aglomerări similare au avut loc la frontierăși în ziua de sâmbătă, când potrivit Poliției de Frontieră au intrat în țară 8.000 de români. Mai exact, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 21.200 de persoane şi 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 de mijloace de transport. Numărul cetătenilor români (mai putin șoferii de automarfare si lucrătorii transfrontalieri) care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comună cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000.
Amintim că, în ciuda faptului că starea de urgență a expirat în România, autoritățile au păstrat mai multe restricții. Una dintre acestea pevede că persoanele care se întorc în țară din zonele cu risc, care reprezintă principalele focare deCOVID-19, vor sta în carantină două săptămâni. Astfel, duminică, au fost trimise spre izolare sau carantina la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică 7.074 de persoane.