Pedepse cu închisoarea de până la zece ani pentru scoaterea din țară a produselor agricole și de masă lemnoasă

Pedepse cu închisoarea de până la zece ani pentru scoaterea din țară a produselor agricole și de masă lemnoasă

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care face referire la măsurile cu caracter temporar a scoterii din țară a unor produse provenite din activități agricole și de exploatare forestieră din România. Cei care încalcă dispozițiile prevăzute riscă pedeapsa cu închisoare între 5 și 10 ani.

Proiectul a fost inițiat de către senatorul social-decocrat Șerban Nicolae.

Conform senatorului PSD, ”se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030”.

De asemenea,se interzice scoaterea din ţară în scop comercial a cerealelor şi plantelor oleaginoase, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la noua recoltă din anul 2020. Dispoziţiile legii se aplică şi produselor agroalimentare contractate pentru comercializare în afara României, indiferent de stadiul de producţie sau transport al acestora, dacă nu au părăsit teritoriul României, la data intrării în vigoare a prezentei legi”, transmiteHotNews.

Legea prin care se interzice exportul de arbori a fost promulgată

Conform proiectului de act normativ, bunurile ce fac obiectul infracţiunilor menționate anterior se confiscă.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a precizat faptul că măsurile prevăzute de proiect sunt necesare atât în perioada stării de urgență, cât şi în perioada imediat următoare, pentru ”protejarea unor interese legitime ale populaţiei şi economiei României, prin interzicerea scoaterii din ţară, în scop comercial, a unor produse agroalimentare la care cantităţile existente sau preconizate, raportate la necesităţile de consum intern, sunt deficitare”.

”Am propus interzicerea scoaterii din ţară a masei lemnoase în regimul stabilit pentru contrabandă. Propunerea de amendament făcută de senatorul USR Goţiu, prin care să înlocuim scoaterea din ţară cu interzicerea exportului, vine pe aceeaşi filieră a unei scamatorii penibile prin care de fapt nu interzicem nimic (…). Produsele de masă lemnoasă să fie considerate în categoria produselor pentru care se interzice, pe o perioadă de zece ani, scoaterea din ţară”, a adăugat social democratul.

Proiectul de act normative face parte din categoria legilor organice, iar Senatul este prima Cameră sesizată.

Jaful din păduri a înflorit în timpul crizei pandemice

Exploatarea forestierăreprezintă o problemă cu careRomânia se confruntă de mulți ani.

Activiștii de mediu au atras atenția oficialilor din Guvern că defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant în timpul stării de urgență.

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, a explicat care este cea mai folosită metodă de prăduire a pădurilorde către companiile exploatatoare. El susține că firmele obișnuiesc sătransporte cu același set de acte mai multe transporturi de lemn.

Reprezentanții ONG-urilor sunt de părere că firmele profit de faptul că autoritățile române sunt depășite de epidemia declanșată de noul coronavirus și taie illegal cantități mari de lemne.

În urma tăierilor ilegale de păduri și a înmulțirii cazurilor de transporturi suspecte, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a hotărât să retragă certificatul de atestare pentru firmele de exploatare care se dovedește că au făcut rabat de la lege.

Protejarea pădurilor

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, procentul zonelor de protecţie din Parcurile Naţionale din România este după cum urmează: 50,83% în PN Semenic Cheile Caraşului, 40,55% în PN Cheile Nerei, 48,52% în PN Domogled-Valea Cernei, 59,31% în PN Retezat, 81,57% în PN Defileul Jiului, 45,67% în PN Buila Vânturariţa, 50,67% în PN Cozia, 43,25% în PN Piatra Craiului, 34,38% în PN Munţii Măcinului, 73,59% în PN Cheile Bicazului – Hăşmaş, 69,30% în PN Ceahlău, 69, 42% în PN Munţii Rodnei şi 68,79% în PN Călimani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:19 - Un român, capul unei rețele care transporta migranţi / Autorităţile au identificat peste 140 de migranţi proveniţi din statele non-UE / Ancheta, în colaborare cu autoritățile bulgare
17:02 - Doi frați din Mureș, cercetați după ce l-au bătut pe colegul de clasă al unuia dintre ei. Motivul bizar care a stat la baza conflictului
16:54 - Lidia Buble a fost înșelată de iubitul ei! Artista a povestit abia acum totul! Cine era, de fapt, amanta bărbatului: „Am avut un mare șoc”
16:53 - Ursula von der Layen, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta / Roberta Metsola: Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică (VIDEO, FOTO)
16:34 - Felix Cozma (PSD), după ce a început votul în diaspora: Este foarte important că s-a creat posibilitatea să se voteze mai multe zile pentru că așa nu vom mai avea situații cum au existat la alte alegeri, să nu ajungă toată lumea la vot (VIDEO)
16:32 - Ninsorile au dat peste cap Europa. Traficul rutier și feroviar a fost perturbat, iar zeci de oameni răniți
16:31 - Un bărbat a fost legat cu bandă adezivă de ceilalți pasageri ai unui avion. Intenționa să deschidă ușa aeronavei
16:24 - Nevăzători alungați cu urlete și amenințări din biserică, pentru că erau însoțiți de câinele ghid: „Ăsta e javră, câine. Dă-l dracu afară!”. Ce spune Arhiepiscopia Bucureștilor
16:05 - Ovidiu Cîmpean (PNL), despre aderarea completă la Schengen: “Ciolacu încearcă să facă un joc de imagine. Decizia de a elimina veto-ul Austriei a fost luată în urma întâlnirii lui Nicolae Ciucă, la Viena, cu Nehammer” (VIDEO)
15:57 - WhatsApp introduce o nouă funcție. Mesajele vocale vor fi transcrise