Admitere liceu 2020. Examen cu declaraţie pe proprie răspundere la licee de artă. Cum se va face departajarea

Admitere liceu 2020. Examen cu declaraţie pe proprie răspundere la licee de artă. Cum se va face departajarea

Evaluarea Națională, examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, va fi susținută în condiții speciale anul acesta din cauza epidemiei de Covid-19. În 2020, Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 15-18 iunie, elevii urmând să dea examen scris la Limba şi literatura română (și maternă, în cazurile elevilor minorităților naționale) și Matematică. Ulterior, după afișarea rezultatelor, în 22 iunie, se va face repartizarea online la licee. Totuși, o situație specială va fi la liceele vocaţionale. În mod normal, elevii care aplică la licee vocaționale dau probe eliminatorii în funcţie de disciplina pentru care optaseră. Anul acesta, admiterea se realizează în baza unui portofoliu, iar candidatul trebuie să semneze pe propria răspundere că lucrările îi aparţin.

Examen cu declaraţie pe proprie răspundere la licee de artă, în anul 2020

Admiterea la liceele vocaţionale naşte controverse în rândul elevilor. Din cauza restricțiilor impuse pe timpul epidemiei de Covid-19, elevii care vor să studieze mai departe la un liceu de artă nu vor mai da probele practice. Anul acesta, admiterea în şcolile vocaţionale se realizează în baza unui portofoliu, iar candidatul trebuie să semneze pe propria răspundere că lucrările îi aparţin.

Practic, profesorii examinatori sunt astfel obligaţi să meargă ”pe încredere”. Ei nu vor avea certitudinea că elevul candiat nu a fost ajutat în realizarea desenului.

Portofoliul va fi trimis la şcoală prin poştă însoţit de o declaraţie pe proprie răspundere, semnată de candidat şi de părinte/reprezentatul legal, privind originalitatea lucrărilor conţinute de CD/DVD-ul trimis, potrivit directorului de la Colegiul de Artă din Ploieşti, citat de Adevărul.

Unii părinți spun că această formă de evaluare este subiectivă

Unii părinți sunt nemulțumiți de o astfel de departajare. Aceștia susțin că elevii pot fi ajutați, iar admiterea se va face în mod incorect.

”Sunt atât de multe particularităţi ale examenului de admitere la liceele vocaţionale încât este aproape imposibil să mulţumeşti pe toată lumea. Mă gândesc că un elev nu va candida la o clasă cu profil de arte plastice sau sportiv dacă nu are înclinaţii spre aşa ceva, altfel se va pierde în timpul liceului. Nu va face faţă”, este de părere Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi pentru învăţământul preuniversitar, potrivit sursei citate.

La liceele sportive situația este și mai delicată. Aptitudinile, demonstrate cu documente

O situație cu adevărat delicată este la liceele sportive. Elevii trebuie să își justifice aptitudinile prin documente.

Potrivit metodologiei publicată de Ministerul Învăţământului, pentru admiterea la clasele cu profil sportiv, candidaţii trebuie să prezinte la secretariatul şcolii un dosar stufos care trebuie să cuprindă: avize medicale, documente care să ateste că elevul practică organizat disciplina sportivă pentru care optează, legitimaţie de sportiv, adeverinţă de la clubul sportiv unde este legitimat care să ateste că a practicat sportul respectiv cel puţin un an, adeverinţe de la unitatea şcolară care să ateste că elevul a participat la competiţii sportive şcolare organizate de Ministerul Educaţiei, iar lista nu se opreşte aici. Pentru departajare, se iau în considerare performanţele sportive ale candidatului. Vor avea proritate elevii care au câştigat primul loc la competiţiile sportive şcolare etapa naţională, astfel că este nevoie inclusiv de diplome.

Calendarul de desfășurare al Evaluării Naționale

CalendarulEN VIII în anul 2020 este următorul:

2-5 iunie – înscrierea elevilor

15 iunie – probă scrisă: limba și literatura română

17 iunie – probă scrisă:matematică

18 iunie -probă scris -limba și literatura maternă

22 iunie -afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

22 – 23 iunie – depunerea contestațiilor (22 iunie – între orele 16:00 și 19:00; 23 iunie – între orele 08.00 și 12:00)

23 -26 iunie – soluționarea contestațiilor

27 iunie – afișarea rezultatelor finale

Urmăriți B1TV.ro și pe
`