Generalul-maior Ionel-Sorin Bălan este noul șef al STS: Numirea sa la conducerea Serviciului a fost aprobată de CSAT

Generalul-maior Ionel-Sorin Bălan este noul șef al STS: Numirea sa la conducerea Serviciului a fost aprobată de CSAT
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

General-maior Ionel-Sorin Bălan a fost numit în funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Președintele Klaus Iohannis a făcut această propunere în ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), propunere care a fost aprobată de CSAT, informează Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.

Ionel-Sorin Bălan a fost numit în funcția de director al STS

”Președintele României a propus Consiliului Suprem de Apărare a Ţării numirea domnului general-maior Ionel-Sorin Bălan în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Propunerea a fost aprobată de către CSAT.

General-maior Ionel-Sorin Bălan şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale şi militare, ocupând funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, iar din iulie 2019 a asigurat funcția de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, se arată în comunicatul citat.

Ionel-Sorin Bălan asigura conducerea STS încă din vara lui 2019

Ionel-Sorin Bălan a asigurat conducerea STS încă din vara anului trecut, după ce Ionel Vasilca a demisionat din funcția de șef al Serviciului, pe fondul scandalului izbucnit în spațiul public legat de cazul Caracal. Asta după ce, în urma mai multor erori de localizare, autoritățile nu au reușit să o găsească pe Alexandra Măceșanu, adolescenta răpită de Gheorghe Dincă, deși aceasta a sunat de mai multe ori la 112 pentru a cere ajutor.

În acel moment, Vasilca susținea că nu a luat decizia să plece de la conducerea STS ca urmare a unei sincope în cazul crimelor de la Caracal, ci pentru a nu afecta prestigiul instituției.

”Demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituţiei”, preciza Ionel Vasilca în iulie 2019.

Cine este Ionel-Sorin Bălan, noul șef al STS

În vârstă de 52 de ani, Ionel-Sorin Bălan, noul director al STS, a fost, de-a lungul carierei sale, comandant de pluton la Institutul Militar de Transmisiuni Sibiu, Şef Birou Radiocomunicaţii, la Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu, apoi șeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu. În 2011, Bălan a primit Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Comandor.

STS este condus de un director cu rang de secretar de stat, care este numit de CSAT la propunerea președintelui acestuia.

Alte subiecte de pe agenda ședinței CSAT de miercuri

Tot în ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, s-a discutat despre Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, modul în care vor putea fi puse la dispoziție forțele armate române, în 2021, pentru teatrele de operații din străinătate, precum și despre înzestrarea Armatei până în anul 2026.

”Punctul central de pe ordinea de zi l-a constituit analiza noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, pentru perioada 2020-2024. (…) Strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii, care a afectat toate statele lumii și care a declanșat o criză economică profundă. (…) Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 operează cu același concept de securitate națională extinsă introdus și definit în precedentul document. Pe lângă apărarea armată, înțeleasă în dublă calitate, de apărare națională și apărare colectivă, strategia vizează și alte dimensiuni, precum politica externă, ordinea publică, educația, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică sau securitatea cibernetică. Am gândit această strategie ca pe un instrument care fundamentează o viziune și o direcție în materie de securitate națională privind deopotrivă cetățeanul, societatea în ansamblul său și instituțiile statului”, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`