Noile teorii ale conspirației și fake-news-uri legate de coronavirus și starea de alertă

Noile teorii ale conspirației și fake-news-uri legate de coronavirus și starea de alertă
Foto: Pixabay

Somnul raţiunii naşte… teorii ale conspiraţiei. După ce am avut pseudoteorii ce legau coronavirusul de arme chimice, 5G şi oculta mondială, avem acum valul doi de zvonuri iraţionale. Noile argumentaţii ale atoateştiutorilor de pe internet sunt legate de aparatura menită să monitorizeze pandemia, dar şi de mijloacele de prevenţie ori plata unor sume mari de bani pentru diverse maşinaţiuni legate de COVID-19.

Cele mai noi teorii ale conspirației și fake-news-uri legate de coronavirus și starea de alertă

Nesiguranţa acestei perioade dificile ne face mai vulnerabili în faţa dezinformării, fiind mai dispuşi să credem lucruri improbabile. Abundenţa de informaţii, de multe ori imposibil de verificat, ne face să cădem în capcanele care circula nestingherite în lumea digitală. Lipsa de informare sau bâlbele oficialităţilor, cel puţin în prima fază a pandemiei, sunt un alt vector care au dus la debusolarea oamenilor şi transformarea lor în nişte creduli.

De ce circulă asemenea teorii gogonate şi cum de populaţia le ia de bune? Simplu: ele pornesc de la un fir subţire de adevăr pe care apoi intenţionat sau din prostie se altoiesc o mulţime de lucruri false.

Unii fac asta din teribilism, alţii din distraţie, alţii din interes. Orice material devenit viral aduce audienţă şi, într-o formă sau alta, bani.

După cum atenţionaşi ministrul de Interne, Marcel Vela, informaţiile din mediul online care combat existenţa noului coronavirus fac parte dintr-o campanie finanţată.

Termoscanerele „fură” datele personale

Când ţi se ia temperatura, aparatul scanează şi buzunarele, şi poşeta, citind datele de pe buletin, carduri şi ce alte device-uri mai ai la tine. Pac! Le-a luat într-o secundă şi rămâi expus şi vulnerabil cine ştie cărui atac informatic din viitor.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), doctorulRaed Arafat, a intervenit răspicat pentru a anula aceste zvonuri absurde: “termometrul digitalnu înregistreaza date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul”, ci este un instrument de prevenție a răspândirii noului coronavirus.

Într-o ultimă versiune a teoriei, uşile automate ale magazinelor, scanează tot ce mişcă

Termoscanerele afectează modul în care funcționează creierul

Grijă mare, după ce ţi-a luat nea’ Costel temperatura la intrarea în magazin, devii mai confuz că ţi-a influenţat creierul…

Avem aici o adaptare la o teorie mai veche ce propovăduia influenţarea creierului uman prin diverse mijloace psihotronice. Aparent, e vorba de o emisie pe o anume frecvenţă ce poate intră în rezonanţă cu frecvenţele naturale ale creierului uman. Termoscanerele de la intrarea în magazin, însă, nu au o aşa complexitate funcţională. Dacă ai intrat în magazin cu gând să cumperi fructe şi ai ieşit cu ciocolată, nu e de la aparatul de măsurat temperatura…

Bill Gates a primit listele cu temperaturile oamenilor

De la începutul pandemiei, multe urări s-au îndreptat către unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni ai lumii. E adevărat că omul avertiza de nişte ani de pericolul unei pandemii, dar nu pentru că avea el coronavirusul în frigider. Oricum, pornind de la realitatea faptului că Bill Gates este un pion important în reţeaua informaţională globală, ne-am trezit cu teoria că datele de la termoscaner ajung în computerul miliardarului. Ce o face el cu termperatura a miliarde de pământeni nu ni se spune… Dar informaţia a prins repede în rândul ignoranţilor care au distribut-o pe net cu titlu de adevăr.

Măştile de protecţie îmbolnăvesc oamenii

După ce s-a luat hotărârea ca pe perioada stării de alertă să purtăm măşti în mod obligatoriu, spiritul lui Gică-contra a irumpt din nou. Pe Facebook, Instagram, WhatsApp şi alte canale, a circulat o avertizare ticluită meşteşugit, cu vorbe mari şi gânduri mici.

Fraţilor, purtarea obligatorie a măştilor de protecţie este o STRATEGIE de îmbolnăvire în masă şi de o ulterioară explicaţie a “valului doi de infectare”.

Pornind de la adevărul că o mască purtată prea mult devine sursă de microbi, creatorul capodoperei afirmă că neoxigenarea corespunzătoare conduce la acumulare de bacterii în interiorul corpului. Şi aberaţiile continuă, venind mănuşă în întâmpinaea celor care – din diverse motive – preferă să nu poarte mască.

Se dau bani pentru…COVID

Una dintre cele mai complexe teorii care au circulat cu îmbunătăţiri continue în perioada pandemiei este cea legată de celebrul se dau bani.

Originea ei e undeva în primăvara anului 1990, când s-a spus despre protestanţii din Piaţa Universităţii că nu vin acolo din convingere, ci pentru că sunt plătiţi. Ani în şir, ba pentru simpatizanţii puterii, ba pentru cei ai opoziţiei, s-a pus această etichetă cu au fost plătiţi.

Ei bine, revenind la criza declanţată de coronavirus, teoria cu se dau bani a cunoscut o metamorfozare spectaculoasă.

La început s-a spus că se dau bani ca să se umfle pandemia, asta fiind în interesul autorităţilor. De la sume mici, s-a ajuns la sume foarte mari, până la 3.000 euro. Apoi, s-a spus că medicii sunt interesați să ia prima de erou și atunci ar fi dispuși să plătească 4.000 euro. Teoria a avansat la situația în care spitalele ar forța această plată (1.000 euro) pentru diagnostic COVID-19, pentru că ar primi așa fonduri europene…

M-a sunat cineva de la spital să îmi spună că îmi oferă bani dacă sunt de acord ca pe certificatul de deces să fie trecut că murit de COVID-19.

“Niciodată nu găsești persoana care a dat banii. Mereu e un văr, o mătușă, întotdeauna e la mâna a doua”, spune Lucian Mândruţă într-o luare de poziţie pe pagina sa de Facebook.

De ce ştirile false pot deveni letale

Într-un editorial devenit viral,NewYork Times, explică de ce ştirile pseudo-ştiinţifice duc fenomenul fake-news la un nivel letal, avertizând că noul coronavirusa irumpt în plină epocă de aur a dezinformării mediatice.

Publicaţia americană mai punctează faptul că politizarea crizei declanşate de coronavirus contribuie la amplificareaceţii pandemice, tot mai dense din lipsa unor indici reali privind sănătatea ori economia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`