Celebrul economist Nouriel Roubini, care a prezis recesiunea din 2008, a transmis un avertisment înspăimântătorcu privire la perspectiva unei crize economice prelungite și a unei recuperări lente în urma pierderilor generate de pandemia deCOVID-19.
Cunoscut pentru prognozele sale sumbre, profesorul Roubini a spus că există unele sectoare ce asigură un număr mare de locuri de muncă ce nu vor putea să își revină după această criză, a precizatBBC.
Potrivit lui Nouriel Roubini, chiar dacă economia globală se va recupera în acest an după impactul provocat de noul coronavirus, evoluția va fi mai degrabă „anemică”.
Declarațiile sale au loc în contextul în careeconomia americană a înregistrat o grea lovitură pe fondul pandemiei deCOVID-19, cele mai recente date amintind decriza economică din 2008.Totodată, China, unul dintre competitorii direcți ai SUA,a cunoscut o scădere a economiei de 6,8%în primele trei luni ale acestui an, din cauza epidemiei de coronavirus.
Celebrul economist a avertizat asupra unei recesiuni „fără precedent”, care va dura zece ani. Profesorul Roubini este cunoscut pentru profețiile sale referitoare la crizele economice, fiind cel care a prevăzut, înaintea multor economiști, marea criză financiară din 2008. „În timpul crizei financiare globale a durat aproximativ trei ani până când producția a scăzut brusc”, a spus el pentru programul BBC.
„De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente.”
Nouriel Roubini este un economist american, președinte al Roubini Macro Associates LLC, o firmă de consultanță economică.
O mare parte din primele sale cercetări s-au concentrat pe piețele emergente. În timpul administrării președintelui Bill Clinton, a fost economist principal pentru Consiliul economic, apoi s-a mutat în Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, în calitate de consilier principal pentru Timothy Geithner, care a fost secretar al Trezoreriei sub Barack Obama.
De-a lungul carierei sale, Nouriel Roubini a devenit cunoscut pentru predicțiile sale sumbre referitoare la multiplele crize economice. După ce a prezis criza financiară din 2008, în martie 2012, a prezis că Portugalia va fi următorul stat după Grecia care va restructura datoriile și va fi nevoit, la fel ca statul elen, să părăsească zona euro.
De asemenea, Roubini a spus că orice recuperare va avea forma a ceea ce economiștii numesc „U”, sau chiar „ceva mai aproape de L” – ceea ce el numește o „Depresiune mai mare”.
O recuperare în formă de U înseamnă că recuperarea va cunoaște creșteri, urmate de coborâri, pentru ca ulterior o nouă creștere să aibă loc numai după o perioadă prelungită sau chiar să nu mai aibă loc.
O recuperare în formă de L este și mai drastică – ea se caracterizează prin căderi bruște pentru o perioadă lungă de timp. Potrivit economistului Nouriel Roubini, asta s-ar putea întâmpla din cauza numărului de locuri de muncă pierdute atât în țările bogate, cât și în cele sărace, ca urmare a blocajelor masive pentru combaterea coronavirusului.
„Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parțial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă”, a spus el.
„Va exista și mai multă nesiguranță a locurilor de muncă, a veniturilor și a salariilor pentru persoana care lucrează în domenile sensibile afectate de criză.”
Avertismentul său vine în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus se ridică la nivel mondial la cinci milioane, multe țări confruntându-se cu un al doilea val de infecții și încercând să redeschidă economiile.
„Puteți deschide magazinele, dar întrebarea este dacă vor reveni clienții”, spune el. „Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Magazinele germane sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?”
Asia emergentă va înregistra o creștere mai bună decât „alte economii avansate”. Dar va exista o divizare mai mare între SUA și China, iar multe țări asiatice vor fi obligate să aleagă între cele două superputeri.
„Fiecare dintre cele două superputeri va spune restului lumii, fie sunteți alături de noi, fie împotriva noastră”, spune el.
Un alt scenariu pe care economiștii îl iau în calcul atunci când vine vorba despre o revenire economică este cel în formă de „V”. Acesta descrie impactul clasic al unui şoc, cu o scădere pronunţată, urmată de o redresare aproape integrală. Mulți specialiști consideră că acesta este cel mai plauzibil, similar în cazul unor şocuri similare (SARS, H3N2, H2N2, gripa spaniolă).