OMS suspendă ”temporar” studiile cu clorochină pe fondul îngrijorărilor legate de siguranţă

OMS suspendă ”temporar” studiile cu clorochină pe fondul îngrijorărilor legate de siguranţă
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le realizează cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție, notează The Guardian.

Directorul genereal al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a explicat că deciziaa fost luatăca urmare a publicării, vineri, a unui studiu în revista medicalăThe Lancet, care consideră ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochinei sau a derivatelor acesteia, cum ar fi hidroxiclorochina împotriva noului virus de tip SARS-CoV-2.

Președintele OMS a precizat în cursul unei conferinţe de presă online, că suspendarea a fost decisă sâmbătă.

„Grupul executiv a instituit o pauză temporară a ramurii de hidroxiclorochină din cadrul programului clinic de Solidaritate astfel încât să fie revizuite datele legate de siguranţă. Celelalte ramuri ale studiilor se derulează în continuare”, atransmisșeful OMS.

Potrivit studiului publicat în The Lancet,medicamentul sporeşte riscul morţii cu 34%, respectiv al dezvoltării unor serioase aritmii în proporţie de 137%, scrie The Independent.

„Analiza noastră la scară largă, globală, a lumii reale argumentează împotriva absenţei unui beneficiu clinic clar al Clorochinei şi Hidroxiclorochinei şi indică potenţiale efecte severe asupra sănătăţii pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19”, au arătat autorii studiului.

Studii de anvergură lansate de OMS

În urmă cu mai bine de două luni, OMS a lansat studii clinice cu hidroxiclorochina, denumită „Solidaritate”, cu scopul de a identifica un tratament eficient împotriva Covid-19.

În prezent, „mai mult de 400 de spitale din 35 de ţări recrutează activ pacienţi şi aproape 3.500 de pacienţi au fost recrutaţi în 17 ţări”,a explicat directorul OMS.

Însă, conformstudiului, nici clorochina și nici derivatul său de hidroxicloroquina nu se dovedesc eficiente împotriva coronavirusului la pacienții spitalizați. În plus, se pare că aceste molecule chiar cresc riscul de deces și de aritmie cardiacă.

Studiul s-a concentrat pe analiza datelor colectate de la aproximativ 96.000 de pacienți infectați cu noul coronavirusinternați la 671 de spitale în perioada 20 decembrie 2019 și14 aprilie 2020,externaţi sau decedaţi ulterior.

În jur de 15.000 dintre pacienții infectați cu coronavirus au primit una dintre cele patru combinaţii (doar clorochină sau asociată cu antibiotic, doar hidroxiclorochină sau asociată cu acelaşi antibiotic), apoi aceste patru grupe au fost comparate cu alți 81.000 de bolnavi care nu au beneficiat de acest tratament.

În final, ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva covid-19 într-o analiză de laborator, însătestele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente.

Testele coordonate de OMS şi de partenerii săi cu privire la hidroxiclorochină vor fi suspendate în timp ce ”datelecolectate prin studiile Solidaritateavor fi examinate”, a avertizat șeful OMS.

”O măsură temporară”

„Este vorba despre o măsură temporară”, a explicat Dr. Soumya Swaminathan care se ocupă de departamentul știinţific al OMS.

Hidroxiclorochina este un derivat al clorochinei, prescrisă de mai multe decenii împotriva malariei. Hidroxiclorochina a mai fost prescrisă și contra lupusului sau poliartritei reumatoide.

Odată cu izbucnirea crizei pandemice declanșate de noul coronavir, hidroxiclorochina a cunoscut o notorietate inedită de când profesorulDidier Raoult a făcut publice mai multe studii care, potrivit acestuia, arată o eficienţă a hidroxiclorochinei asociată unui antibiotic, azitromicina.

La cunoașteareahidroxiclorochinei a contribuitşi preşedintele american, Donald Trump, care a declarat că și el s-a tratat cu acest medicament preventiv.

Luni, directorul OMS,Tedros Adhanom Ghebreyesus, a amintit că hidroxiclorochina şi clorochina“sunt recunoscute în general ca sigure pentru pacienţii cu boli auto-imune sau cu malarie”.

Clorochina este un medicamentieftin,folositde mai multe decenii şi comercializat înFranţasub denumirea de Nivaquine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`