Condițiile în care ar putea fi permisă lipsa măștii de protecție în spațiile publice închise

Condițiile în care ar putea fi permisă lipsa măștii de protecție în spațiile publice închise
FOTO PIXABAY

Ordinul privind purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial, cu modificări față de forma inițială, transmisă de Ministerul Sănătății. Masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, în spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, dar sunt câteva excepţii notabile. Iată în ce condiții ar putea fi permisă lipsa măștii de protecție atunci când vă aflaţi în spații publice închise.

În ce condiţii se poate să nu porţi mască la birou

Dacă inițial angajații care lucrau în același birou și aveau între ei o distanță de cel puțin doi metri puteau să nu poarte mască, în ordinul publicat în Monitorul Oficial este permis să nu se poarte masca doar atunci când angajatul lucrează singuri în încăperea respectivă. Inițial, angajații care lucrau într-un birou aveau voie și ei să stea fără masca de protecție dacă între ei era o distanță de 2 metri.

În ce condiţii se poate să nu porţi mască în spaţiul public

Vorbitorii în public pot să nu poarte masca doar dacă se află la o distanță de cel puțin trei metri față de audienţă, iar în public să nu se afle mai mult de 16 persoane.

Invitaţii în platourile TV – fără mască dacă se află la o distanţă de 3 metri

Rămân exceptați de la obligativitatea purtării măștii copiii cu vârsta sub cinci ani, persoanele care depun muncă fizică intensă (temperaturi ridicate, umiditate crescută), prezentatorii de televiziune și invitații lor, dacă se află la distanță de cel puțin trei metri.

Ce boli te pot scuti de purtarea măştii

Persoanele care suferă deboli care afectează capacitatea de oxigenare a organismului sunt exceptate de la obligativitatea purtării măştii.

De notat, că potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, elevii și studenții au fost scoși de pe lista de excepții.

„Pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexă”, se preciează ordinul comun emis de Ministerul Sănătății șiMinisterul de Interne.

Masca, obligatorie pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului

Odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, purtarea măștii a devenit obligatorie în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile comerciale. Cei care nu poartă mască în aceste cazuri riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 lei.

Masca de protecție este obligatorie și în anumite spații deschise, precum gări, autogări și porturi.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au emis un Ordin comun care include regulile ce trebuie respectate în domeniul transporturilor, pe durata stării de alertă, astfel încât numărul de infectări cu SARS-CoV-2 să fie ținut sub control. Acesta a fost publicat, vineri noapte, înMonitorul Oficialși poate fi citit integralAICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`