Asistenta medicală din Botoșani nu a murit din cauza COVID-19. GCS: Nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus. Femeia fusese testată negativ de două ori

Asistenta medicală din Botoșani nu a murit din cauza COVID-19. GCS: Nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus. Femeia fusese testată negativ de două ori
Foto: Pixabay

Asistenta medicală din Botoșani decedată zilele trecute nu a murit din cauza infecției cu noul coronavirus, transmite, luni Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit unei rectificări transmise de Institutul Național de Sănătate Public (INSP), aceasta a fost testată negativ de două ori pentru COVID-19, iar medicii au stabilit că nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus, cauzele morții sale fiind altele.

GCS: Decesul asistentei din Botoșani nu a fost provocat de COVID-19

”INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi – luni de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat, după cum urmează:

Deces 1178

Femeie, 50 ani, județ Botoșani.

Dată confirmare: 24.04.2020.

Dată deces: 23.05.2020.

Comorbidități: insuficiență hepatică cronică, hepatită virală cronică C”, se arată într-o informare trasnmisă, luni, de Grupul de Comunicare Strategică.

Femeia a fost testată negativ de două ori pentru infecția cu coronavirus și nu avea alte comorbidități

Duminică, autoritățile anunțaseră decesul asistentei medicale, despre care s-a spus inițial că era diagnosticată cu COVID-19. Aceasta lucra la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Botoșani, era internată de câteva săptămâni în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și nu suferea de alte afecțiuni medicale.

Potrivit reprezentanților unității medicale în care a fost spitalizată, în ciuda testelor negative pentru infecția cu SARS-CoV-2, femeia prezenta simptome specifice.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. De la început a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat duminică, la Digi 24, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț.

Specialiștii de la nivel internașional atrag atenția că există situații în care unii pacienți prezintă simptome grave specifice pentru infecția cu noul coronavirus, dar probele prelevate din nas și gât dau rezultate negative.

În astfel de cazuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă efectuarea unei bronhoscopii prin care să se confirme diagnosticul de COVID-19.
“Și noi am avut câteva astfel de cazuri, de bolnavi care au dezvoltat pneumonie specifică COVID, dar cu teste negative la probele din rinofaringe. (…)Uneori e necesar să prelevezi probe biologice din profunzimea plămânilor, din bronhii, pentru ca testul să iasă pozitiv. Mai mult ca sigur acest lucru s-a întâmplat și în cazul pacientei de 45 de ani”, a declarat un medic specialist ATI de la un spital COVID din București, pentru Libertatea.

România a depășit pragul de 1200 de decese ale pacienților cu COVID-19

La ora transmiterii acestei știri, în România, bilanțul deceselor înregistrate în rândul pacienților cu COVID-19 a ajuns la 1202, potrivit datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică.

În același timp, la nivel național, au fost confirmate, până luni, la ora 13.00, 18.283 de cazuri de contaminare cu noul coronaviruss, cu 213 mai multe față de raportarea transmisă de autorități, duminică, la aceeași oră. 177 de pacienți sunt internați, în acest moment, la secțiile de terapie intensivă. De asemenea, de la debutul crizei sanitare, în țara noastră au fost declarați vindecați 11.630 de pacienți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`