Insula Belina, locul de relaxare al lui Liviu Dragnea, înapoi la stat. La ce sumă este estimată

Insula Belina, locul de relaxare al lui Liviu Dragnea, înapoi la stat. La ce sumă este estimată

Insula Belina, considerată locul în care își petrecea timpul liber fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, după ce în urmă cu 7 ani a fost preluată de Consiliul Județean Teleorman și închiriată companiei Tel Drum, va reveni în proprietatea şi administrarea statului, potrivit unui anunț făcut de premierul Ludovic Orban.

„Oh, Belina! Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care insula Belina și brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea, azi insula va reveni în administrarea statului.

Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a insulei Belina și a brațului Pavel. Preluarea, pentru că a apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut, se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Județean, adică beneficiarul Tel Drum. Preluarea va fi curată”,a precizat premierul Ludovic Orban.

Pentru Liviu Dragnea, insula Belina a fost un permanent motiv de scandaluri publice care au implicat numele fostului președinte al PSD. Considerată un mic paradis lângă Dunăre, insula a fost unadintre destinațiile preferate de pescuit pentru Liviu Dragnea. De asemenea, din momentul trecerii în administrarea CJ Teleorman, se crede că Liviu Dragnea a dorit să transforme insula într-un domeniu privat, unde inclusiv alți grei PSD să își petreacă vacanțele.

În aceste condiții, premierul Ludovic Orban a precizat că trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în insula Belina în ultimii 7 ani și trebuie dispuse toate măsurile necesare. În acest sens, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o Hotărâre de Guvern în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a insulei Belina și a brațului Pavel.

Prejudiciul estimat de procurori se ridică la peste 3,7 miliarde de lei

Procurorii DNA susţin că, în 2013, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum.

DNA a stabilit că prejudiciul în această cauză se ridică la suma totală de 3.734.052 lei.

Cine sunt inculpați în Dosarul „Belina”

Unul dintre cele mai importante nume care apar în Dosarul „Belina” este Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, în momentul în care insula a ajuns să fie controlată de Tel Drum.Aceasta este acuzată de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor.

Procurorii DNA o acuză pe Sevil Shhaideh că în 2013, pe când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a inițiat o hotărâre de Guvern prin care insula Belina și braţul Pavel au fost scoase scriptic din albia Dunării. Printr-o altă hotărâre de Guvern, Belina a fost dată în administrare Consiliului Județean Teleorman, care ulterior a închiriat insula către compania Tel Drum, despre care procurorii susțin că este controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Un alt nume cu greutate implicat în dosarul Belina este cel al fostului ministru al Mediului, Rovana Plumb. Aceasta este acuzată căa promovat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, pentru a creaaparența cătrecerea lor în administrarea CJ Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilădoar printr-o hotarare de guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`