CORONAVIRUS | Pacientă în stare critică din Galați, transportată în Brăila pentru că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă

CORONAVIRUS | Pacientă în stare critică din Galați, transportată în Brăila pentru că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă
Foto: Hepta.ro

Cătălin Boboc, prefectul județului Brăila, a anunțat, duminică seară, că o pacientă depistată cu coronavirus și aflată în stare critică a fost transportată din Galați la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Brăila. Boboc a precizat că a fost luată această decizie dată fiind starea în care se află femeia, dar și pentru că situația din Galați privind epidemia este mult mai gravă, iar acolo sunt ocupate toate paturile de la ATI. De la izbucnirea crizei COVID-19, în Galați au fost depistate pozitiv 571 de persoane, din care 82 au decedat – este al doilea județ pe țară după numărul de victime. În schimb, în Brăila au fost confirmate doar 25 de cazuri și nicio persoană nu a murit.

Cătălin Boboc: Pacientă COVID-19 în stare critică, transferată de la Galați la Brăila

Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, a anunțat duminică seară, într-o postare pe Facebook, faptul că o pacientă despistată pozitiv cu coronavirus a fost adusă din Galați la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Brăila. Acest lucru s-a întâmplat deoarece starea femeii este critică, iar în Galați paturile de la ATI sunt ocupate.

„A fost o decizie medicală și, dincolo de orice altceva, umană. Viața unui om nu poate fi cântărită sau dezbătută. Nici Jurământul lui Hippocrate! Și nici culoare politică nu au: viața și jurământul! Am încredere că medicii brăileni vor face tot ce le stă în putință!

Situația din județul Galați este mult mai gravă, iar paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate.

Sănătate tuturor pacienților și cadrelor medicale!”, a scris prefectul Cătălin Boboc, pe Facebook.

În martie, acest tip de transfer devenise motiv de scandal. Autoritățile locale din Brăila s-au arătat revoltate de propunerea Direcției de Sănătate Publică Galați, la solicitarea Ministerului Sănătății, privind transferul pacienților infectați cu COVID-19 din Galați. Printre cei care au criticat în termeni duri propunerea s-a aflat și primarul orașului Brăila, Marian Dragomir, care a anunțat că va încerca să blocheze inițiativa.

Galați și Brăila, evoluții diferite în timpul epidemiei de coronavirus

Cele două județe au evoluții complet diferite ale epidemiei de COVID-19. În timp ce Galați a raportat până acum 571 de îmbolnăviri, din care doar 81 cazuri recuperate, în Brăila s-au înregistrat doar 25 de persoane infectate, din care 22 deja s-au vindecat.

De asemenea, în vreme ce în Brăila nu a murit nimeni din cauza SARS-CoV-2, în Galați sunt până acum 82 de decese, acesta fiind al doilea județ pe țară după numărul de victime (primul este Suceava, cu 200 de morți).

Galați a ajuns în această situație gravă și după ce au izbucnit focare de infecție în două cămine pentru persoanele vârstnice. De asemenea, la finalul lunii aprilie, în două cartiere DSP a constatat o transmitere comunitară a bolii.

Duminică, satele gălățene Toflea şi Brăhăşeşti au fost plasate în carantină pentru 14 zile, după ce 42 de localnici au fost confirmaţi cu coronavirus, iar unul a murit.

La nivel național, 18.070 de oameni au fost depistați pozitiv cu coronavirus de la izbucnirea epidemiei. Dintre aceștia, 11.399 s-au vindecat și au fost externați din spitale, dar 188 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă, arată cel mai recent bilanț oficial, prezentat duminică, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică.

Numărul deceselor provocate de SARS-CoV-2 a ajuns, duminică, la 1.185.

La nivel întregii țări, 6.973 de persoane sunt în carantină instituționalizată și alte 60.423 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.
În total, 368.482 de teste au fost prelucrate până acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`