CORONAVIRUS | STUDIU: Pacienții nu mai sunt contagioși după 11 zile de la infectarea cu COVID-19 și pot fi externați

CORONAVIRUS | STUDIU: Pacienții nu mai sunt contagioși după 11 zile de la infectarea cu COVID-19 și pot fi externați
Foto: Hepta - DPA Images / Hannah Mckay

VirusulCOVID-19a infectat, până în prezent, peste 5,4 milioane de persoane la nivel mondial. De asemenea, 344.500 de oameni și-au pierdut viața din cauza sa.

Deși au trecut câteva luni de la izbucnirea pandemiei, cercetătorii continuă să descoperenoi căi prin care virusul atacă organismul uman și încearcă să lanseze diferite ipoteze legate de tratarea bolii.

Un studiu realizat de specialiștii în boli infecțioase din Singapore susține faptul că pacienții infectați cu noul coronavirus nu mai transmit virusul după 11 zile de la contractarea sa.

Mai mult, cercetătorii de la Centrul Național de Boli Infecșioase și Academia de Medicină din Singapore spun că un test pozitiv nu înseamnă neapărat prezența virusului viu și a posibilității de a-l transmite mai departe, notează Bloomberg.

Teoria lor, bazată pe observațile strânse de medici pe 73 de pacienți, arată că, după 11 zile de la infecția cu SARS-CoV-2, virusul nu a mai putut fi izolat și cultivat în laborator, pentru studiu.

Momentan, criteriile legate de infecție sau vindecare a unui pacient se bazează pe rezultatul testelor, negativ sau pozitiv, nu pe gradul de infecțiozitate.
Astfel, teoria poate influența modul în care vor fi tratațI (și externați) pacienții cu COVID-19.

Strategia din Singapore privind gestionarea pacienților cu COVID-19 este ghidată de cele mai noi dovezi științifice, locale și internaționale, iar Ministerul Sănătății va evalua dacă dovezile pot fi încorporate în planul de management clinic al pacientului, notează un raport al Straits Times.

Până în prezent, 13.882 de persoane (aproximativ 45% din totalul de 31.068 de pacienți infectați cu coronavirus din Singapore) au fost externate din spitale, țara raportând sâmbătă, la prânz, 642 de cazuri noi de COVID-19.

STUDIU: Noul coronavirus poate supraviețui până la 4 zile în stratul interior al măștilor chirurgicale

O altă cercetare, realizată de Institutul Superior al Sănătății din Italia, arată că virusulCOVID-19ar putea supraviețui până la 4 zile în straturile interne ale măștilor de protecție.

„În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale până la 4 zile mai târziu” – arată studiul, care a mai observant faptul că noulcoronavirusrezistă mai bine la temperaturi scăzute și în medii umede.

„Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare.

În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, a declarat epidemiologul Paolo D’Ancona, realizatorul studiului.

STUDIU: Vitamina D ar putea reduce la jumătate cazurile de decese cauzate de COVID-19

Conform unor cercetători americani de la Universitatea Northwestern, ar exista o corelaţie între nivelurile scăzute devitamina Dşi rata ridicată a mortalității, întâlnită mai ales la sistemele imune hiperactive, ce generează și cele mai mari complicaţii în contextul pandemiei decoronavirus.

Specialiștii au efectuat o analiză a datelor provenite de la spitale din China, Franţa, Germania, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Elveţia,Marea Britanie şi Statele Unite, remarcând că pacienţii din ţări cu o rată mare de mortalitate cauzată deCOVID-19, precum Italia, Spania şi Marea Britanie, au avut niveluri mai scăzute devitamina D, comparativ cu pacienţii din ţări mai puțin afectate, noteazăThe Province.

„Diferenţele de mortalitate există chiar dacă ne uităm la aceeaşi grupă de vârstă. Şi, în timp ce restricţiile de testare variază, disparităţile mortalităţii există şi atunci când s-au analizat ţările sau populaţiile pentru care se aplică rate de testare similare. În schimb, am văzut o corelaţie semnificativa cu deficienta devitamina D. Aceasta îmbunătăţeşte sistemele imunitare înnăscute şi împiedică sistemele noastre imune să devină hiperactive într-un mod periculos. Așadar, niveluri sănătoase devitamina Dar putea proteja pacienţii împotriva complicaţiilor severe, inclusiv decesul cauzat de virusulCOVID-19.”, spun experții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`