SUA acuză China că blochează zborurile americane. Donald Trump a declarat că nu a reușit să ajungă la niciun acord cu autoritățile chineze

SUA acuză China că blochează zborurile americane. Donald Trump a declarat că nu a reușit să ajungă la niciun acord cu autoritățile chineze
sursa Foto: pixabay

Guvernul SUA a acuzat vineri seară guvernul chinez că împiedică companiiele aeriene din Statele Unite să reia serviciul în China și a ordonat unui număr de patru transportatori chinezi să depună orare de zbor la guvernul SUA. Administrația președintelui Donald Trump nu a impus restricții transportatorilor aerieni chinezi, dar a declarat că discuțiile cu China nu au reușit să producă un acord, potrivit Reuters.

Delta Air Lines și United Airlines doresc să reia zborurile către China în iunie

Departamentul Transporturilor al Statelor Unite ale Americii, care încearcă să convingă China să permită reluarea serviciului de transport aerian de pasageri americani acolo, la începutul acestei săptămâni, a întârziat scurt câteva zboruri charter chineze pentru nerespectarea cerințelor de notificare.

Într-un ordin publicat pe un site al guvernului SUA, departamentul a menționat că Delta Air Lines și United Airlines doresc să reia zborurile către China în iunie, chiar și în condițiile în care transportatorii chinezi au continuat zborurile americane în timpul pandemiei COVID-19.

Ordinul spune că Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co, Hainan Airlines Holding Co și filialele sale trebuie să prezinte, până în mai 27, un program și alte detalii privind zborurile. Departamentul a avertizat că ar putea găsi zboruri spre China „contrare legii sau care ar putea afecta în mod negativ interesul public”.

Departamentul a declarat că „această situație vine să protesteze față de autoritățile chineze, obiectând în mod repetat față de eșecul Chinei de a permite transportatorilor americani să își exercite pe deplin drepturile și pentru că le-a negat transportatorilor din SUA dreptul de a concura în condiții corecte și egale cu transportatorii chinezi” și a numit situația ca fiind una „critică”.

SUA a interzis intrarea pe teritoriul american a majorității cetățenilor care veneau din China

La 31 ianuarie, guvernul SUA a interzis intrarea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a majorității cetățenilor care fuseseră în China în ultimele 14 de zile, dar nu a impus nicio restricție asupra zborurilor chinezești. Principalii transportatori americani au decis în mod voluntar să oprească toate zborurile de pasageri către China în februarie.

Delta și United efectuează zboruri de transport de mărfuri către China. Delta a solicitat aprobarea pentru un zbor zilnic din Detroit și Seattle către aeroportul Shanghai Pudong, în timp ce United ceruse să efectueze un zbor zilnic la Shanghai Pudong din San Francisco și aeroportul Newark din apropiere de New York și între San Francisco și Beijing.

Administrația Aviației Civile din China a afirmat la sfârșitul lunii martie că companiile aeriene chineze ar putea menține doar un zbor săptămânal de pasageri pe o rută către orice țară dată și că transportatorii nu ar putea zbura mai mult decât numărul de zboruri pe care le-au efectuat pe data de 12 martie, conform ordinului SUA.

Însă, deoarece companiile aeriene de pasageri din SUA au oprit toate zborurile până în 12 martie, avizul Administrației Aviației Civile din China „exclude efectiv transportatorii din SUA de la reintroducerea zborurilor regulate de pasageri către China”, a afirmat departamentul.

Administrația Aviației Civile din China a declarat guvernului SUA pe 14 mai că statul chinez are în vedere eliminarea condiției prealabile din 12 martie, dar „restricționarea serviciului o dată pe săptămână pe o rută către China ar rămâne în vigoare”.

Vineri, Departamentul Comerțului al SUA a adăugat 33 de companii și instituții chineze pe o listă neagră economică pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului și pentru a aborda preocupările de securitate națională ale SUA care implică arme de distrugere în masă și alte activități militare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`