CORONAVIRUS | Ordinul privind obligativitatea purtării măştii, publicat cu modificări în Monitorul Oficial. Care sunt categoriile exceptate și cum se realizează triajul epidemiologic (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ordinul privind obligativitatea purtării măştii, publicat cu modificări în Monitorul Oficial. Care sunt categoriile exceptate și cum se realizează triajul epidemiologic (VIDEO)

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne privind obligativitatea purtării măștii de protecție a fost publicat în Monitorul Oficial, cu câteva modificări față de varianta inițială. Astfel, noua formă este mai restrictivă în ceea ce privește categoriile care sunt exceptate de laobligativitate.Documentul include și modul în care trebuie să se realizeze triajul epidemiologic. Odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, masca a devenit obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Totuși, unii politicieni au avut grijă să încalce regula chiar din prima zi.

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii, publicat în Monitorul Oficial. Care sunt excepțiie și cum se efectuează triajul epidemiologic

Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne au emis acum două zile un ordin privind instituirea obligativității de a purta masca de protecție, privind triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Măsurile se aplică pe perioada stării de alertă, instituită de la mijlocul lunii mai. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial vineri noapte.

„Pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexa”, preciează ordinul comun al celor două ministere.

Categoriile exceptate de la această obligativitate:

  • copiii de până în 5 ani
  • persoanele care suferă deboli care afectează capacitatea de oxigenare
  • cei care desfășoară activități ce presupun efort fizic intens
  • angajații care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, precumla temperaturi ridicate sau în umiditate crescută
  • prezentatorii TV și invitații lor, dacă există o distanță de 3 metri între ei
  • cei care susțin discursuri în spații închise, dacă între ei și public există o distanță de 3 metri și cu condiția ca în sală să nu fie maimult de 16 persoane
  • un angajat dacă se află singur în birou

Varianta de Ordin publicată în Monitorul Oficial este ușor diferită față de cea inițială, în sensul în care restrânge numărul de categorii ce sunt exceptate de la aceastăobligativitate.

De exemplu, în forma inițială a Ordinului erau exceptați elevii și studenții aflați în timpul orelor de curs și între care există o distanță corespunzătoare. Acum, aceștia nu mai figurează printre excepții.

De asemenea, inițial angajații care lucrau într-un birou aveau voie și ei să stea fără masca de protecție dacă între ei era o distanță de 2 metri. Acum, un angajat are voie să lucreze fără mască doar dacă este singur în respectivul spațiu.

Ordinul obligă instituțiile, operatorii economici și profesioniștii să organizeze activitatea, astfel încât la intrarea în sediu să se poată face triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

Cepresupune triajul epidemiologic:

  • măsurarea temperaturii cu ajutorul unui termometru noncontact. Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 37,3 C. Dacă acest lucru, totuși, se întâmplă, este recomandată repetarea procesului după circa 2-5 minute
  • îndrumarea persoanei respective către medicul de familie dacă se constată că, în continuare, temperatura e de peste 37,3 C sau/și aceasta prezintă simptome respiratorii
  • medicul de familie trebuie să recomande testarea pentru coronavirus, dacă ajunge la concluzia că persoana în cauză se încadrează în definiția de caz COVID-19

Masca, obligatorie de la instituirea stării de alertă, pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului

Odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, purtarea măștii a devenit obligatorie în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile comerciale. Cei care nu poartă mască în aceste cazuri riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 lei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Regula a fost încă din prima zi încălcată, chiar în Parlamentul României, de aleși precum Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, sau Victor Ponta, președintele Pro România. Ciolacu a precizat deja că nu a purtat mască deoarece voia să transmită, în glumă, că suferă de o deviație de sept.

„Cu siguranţă este o foarte mare problemă şi arată o mentalitate pe care o credeam de mult depăşită, şi anume că dulăii sunt deasupra legii”, a comentat premierul Ludovic Orban.

Nici Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui și liderul filialei județene a PSD, nu a vrut să poarte masca. El chiar a avut o ieșire nervoasă în timpul unei ședințe a Consiliului din 21 mai, când un consilier din partea PNL i-a atras atenția că încalcă legea și dă un exemplu prost românilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)