Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre clorochină: Riscul de mortalitatea pentru pacienții COVID-19 este cu 45% mai mare

Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre clorochină: Riscul de mortalitatea pentru pacienții COVID-19 este cu 45% mai mare

Un nou studiu științific răstoarnă toate teoriile despre clorochină şi hidroxiclorochină, medicamente care până acum au fost considerate eficiente pentru tartarea pacienților infectați cu COVID-19. Nu doar că aceste medicamente nu s-au devedit eficiente, dar crește riscul în cazul persoanelor infectate care au deja alte afecțiuni grave. Riscul de deces şi de aritmie cardiacă a crescut în cazul unor pacienți după administrararea clorochinei, potrivit unui studiu amplu publicat vineri în jurnalul ştiinţific The Lancet.

Așa se face că oamenii de știință nu recomandă folosirea clorochinei în afara studiilor clinice, informează agenţia AFP.

Acesta este primul studiu pe scară largă referitor la eficiența clorochinei pentru tratarea caurilor de COVID-19, fiind testate aproape 15.000 de persoane,

Aceşti pacienţi au primit patru combinaţii diferite bazate pe clorochină (un medicament contra malariei) şi hidroxiclorochină (prescrisă, de exemplu, în poliartrita reumatoidă), tratamentele fiind administrate singure sau în asociere cu un antibiotic din familia macrolidelor.

Studiul a analizat date de la aproximativ 96.000 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, internaţi în 671 de spitale între 20 decembrie 2019 şi 14 aprilie 2020, între timp externaţi sau decedaţi. Aproximativ 15.000 dintre aceştia au primit una dintre cele patru combinaţii (clorochină singură sau combinată cu antibiotic, hidroxiclorochină singură sau asociată cu acelaşi antibiotic), apoi aceste patru grupuri au fost comparate cu cei 81.000 de pacienţi din grupul de control cărora nu li s-a administrat acest tratament.

Riscul de mortalitatea crește în urma administrării clorochinei

Drept rezultat, cele patru tratamente au fost asociate cu un risc de mortalitate mult mai mare în comparaţie cu grupul de control (care a fost de 9,3%) – 16,4% din decese în cazul clorochinei administrate singură, 22,2% în combinaţie cu antibioticul; 18% pentru hidroxiclorochină singură şi 23,8% când a fost utilizată în combinaţie cu acelaşi antibiotic.

Autorii estimează că riscul de deces este cu 34% până la 45% mai mare în cazul pacienţilor care urmează aceste tratamente în comparaţie cu pacienţii cu comorbidităţi, adică factori de risc.

Riscul de aritmie ar fi de cinci ori mai mare în cazul aportului acestor două molecule, chiar dacă legătura cauză-efect nu este direct dovedită, au explicat autorii care au solicitat o confirmare „urgentă” prin studii clinice randomizate (pacienţi aleşi prin tragere la sorţi) înainte de orice concluzie.

De altfel, nu sunt singurele studii care indică efecte negative în cazul folosirii clorochinei, existândchiar spitale care au oprit tratamentul după ce s-a constatat faptul că pacienții au dezvoltatafecțiuni cardiace grave.

Didier Raoult, principalul promotor al folosirii clorochinei pentru COVID-19

Didier Raoult, șeful Institutului de boli infecțioase din Marseille,a decis să distribuie pe scară largă tratamentulcare constă într-o combinație de hydroxyclorochină (un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament anti-malarie) și azithromycin, un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială.

Tratamentul prescris deDidier Raoult, a fost testat pe un numă foarte mic de oameni, totuși numeroși medici au preluat deja schema folosită de acesta, chiar dacă autoritățile ezită să recunoască validitatea medicamentului.

Pe baza primelor studii,Didier Raoulta tratat peste 4.000 de pacienți. Raoult a demarat la Institutul pe acre îl conduce un program extrem de agresiv de testare, potrivit Liberation, cu 1.500 de teste zilnic, în condițiile în care la nivelul întregii țări se făceau câte 4.000 de teste. El a criticat vehement strategia națională, cerând testarea pe scară largă, după modelul de succes al Coreei de Sud.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:06 - Diana Șoșoacă, despre liderul AUR: Nimeni din cei care mă susțin nu ar putea să voteze un astfel de grobian / În AUR mi se cerea non-stop să încalc legea. Simion a cerut tuturor să îi dea banii din suma forfetară (VIDEO)
13:57 - A început Postul Crăciunului. Cât durează și când sunt dezlegări la pește
13:43 - Diana Șoșoacă: Hotărârea CCR de anulare a candidaturii mele a fost cu acceptul tuturor celor 14 de pe lista de candidați / Nu poți să faci parte din comisiile SRI și SIE dacă nu ești de la SRI și SIE (VIDEO)
13:22 - Diana Șoșoacă: George Simion îl are în spate pe Lulea, care au în spate un sistem al serviciilor condus de Coldea / Afaceri cu droguri în Transnistria, Găgăuzia, Ucraina. De unde are AUR atâția bani? (VIDEO)
13:13 - Un tramvai a deraiat în Timișoara. O parte din garnitură a ajuns pe trotuar
12:53 - Ionel Bogdan: Observ că există o îngrijorare din USR cu privire la PNL. USR să își facă, în primul rând, curat în partid (VIDEO)
12:51 - Au pornit tunurile pentru zăpada artificială în Poiana Brașov. S-au înregistrat -6 grade
12:30 - Radu Miruță: O persoană comună Elenei Lasconi și lui Adrian Zuckerman a propus întâlnirea / Problema PNL că este că oamenii din PNL nu trag și Nicolae Ciucă nu depășește 10% (VIDEO)
12:27 - Florența ia măsuri împotriva turismului excesiv. Lucrurile care vor fi interzise
12:06 - Reguli noi la vânzarea de mașini second hand. Ștefan Etveș, despre RAR Auto-Pass: România este plină de mașini cu o vechime de peste 20 de ani (VIDEO)