Dosarul Colectiv, la primul termen din apel, în 18 septembrie / Tribunalul București dădea, în decembrie, pedepse cu închisoarea pentru fostul primar Piedone, patronii clubului și ceilalți inculpați

Dosarul Colectiv, la primul termen din apel, în 18 septembrie / Tribunalul București dădea, în decembrie, pedepse cu închisoarea pentru fostul primar Piedone, patronii clubului și ceilalți inculpați
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primul termen de judecată din apel al dosarului Colectiv a fost fixat pentru 18 septembrie 2020, arată portalul instanțelor de judecată pus la dispoziție de Ministerul Justiției. Tribunalul București dădea, în 16 decembrie 2019, o primă decizie în speța deschisă după incendiul de la clubul bucureștean, care a curmat viața a zeci de persoane.

Zecii de mii de români ieșeau să protesteze după tragedia de la Colectiv

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc noaptea de 30 octombrie 2015. Localul se afla în Sectorul 4 al Capitalei, iar incendiul a izbucnit în timpul unui concert susținut de trupa Goodbye to Gravity. Deși cercetările sunt încă în curs, primele date au arătat că focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul evenimentului, care au condus laaprinderea buretelui poliuretic – un material ușor inflamabil – ce era folosit pentru antifonarea incintei. Flăcările s-au extins rapid, iar tragedia avea să culmineze prin moartea a 64 de persoane, aproape 200 de răniți și familii marcate pentru totdeauna.

Zeci de mii de cetățeni, revoltați de cele întâmplate, au ieșit în stradă să își manifeste nemulțumirea față de autorități, într-un protest ce a avut drept deznodământ demisia guvernului Victor Ponta. La fel se întâmpla și cuCristian Popescu Piedone, care renunța mandatul de primar al Sectorului 4 – în cele din urmă, el avea să devină și unul dintre inculpații din dosar.

Apelul din dosar, în septembrie 2020. Tribunalul București dădea o primă sentință, în decembrie 2019

În 16 decembrie 2019, Tribunalul București pronunța o primă decizie în dosarul Colectiv, moment în care Cristian Popescu Piedone era condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare. Paul Gancea, Alin Anăstăsescu și Costin Mincu, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au primit și ei pedepse cu închisoare, fiind fiecare sancționați cu câte 11 ani și 8 luni de detenție.

În același dosar mai erau inculpate și trei funcționare din primărie. Dacă două dintre acestea au fost condamnate la șapte ani din închisoare, cealaltă a primit opt ani. De pedeapsă nu a scăpat nici Daniela Niță, deținătoarea firmei de artificii, care a primit 12 ani și 8 luni de închisoare – ea a fost acuzată inclusiv de distrugere de probe. De altfel, pentru participare la distrugere de probe, fratele proprietarei aprimit 3 ani și 10 luni de închisoare.

Angajații firmei de artificii, care au mers în club pentru a le monta, au primit și ei pedepse cu închisoarea. Viorel Zaharia a fost condamnat la 9 ani și 8 luni, iar Moise Marian la 10 ani de închisoare.

Lista condamnaților a fost completată de Antonina Radu, angajată ISU și pompierul care a mers în Colectiv în controlul prealabil, care a fost condamnată la 9 ani și 2 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Aceeași pedeapsă a primit-oși George Matei, al doilea angajat ISU din dosar.

Președintele Iohannis, după ce fostul primar Piedone, patronii clubului și restul inculpaților au primit pedepse cu închisoarea

„Tragedia de la Colectiv în continuare este o tragedie pe care o resimțim cu toții de fiecare dată când vorbim. Sunt convivs că victimele și rudele lor au așteptat cu sufletul la gură (…)patru ani poate fi considerată o perioadă mare de timp.Avem în primă instanță. Nu vreau să comentez hotărârea judecătorească. E foarte important să se facă dreptate. Nu doar pentru familii, ci pentru noi toți. Cei real vinovați să fie pedepsiți și în acest fel să știm de ce am avut acea tragedie și cum putem să prevenim”, a declarat președintele Iohannis, după aflarea sentinței date de Tribunalul București.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`