Procedura de verificare a temperaturii la intrarea în locurile publice închise a stârnit un val de controverse în spațiul public. Scandalul a culminat zilele trecute, la un hypermarket din București, cartierul Ferentari.
Marian Godină se numără printre persoanele publice care și-au exprimat punctul de vedere cu privire la metoda de prevenție a răspândirii virusului.
Polițistul Marian Godină crede că certurile iscate cu agenții de pază, delegați să ia temperatura clienților, sunt nejustificate. Reprezentantul MAI îi privește cu compasiune pe paznicii centrelor comerciale.
„Poate sună puțin urât, dar mereu i-am privit cu milă pe agenții de pază din marile magazine. Nu din cauză că munca lor nu ar fi una nobilă, ci pentru că majoritatea, se vede clar, sunt pensionari și sunt nevoiți să lucreze în continuare. Dacă îi întrebi (eu de multe ori i-am întrebat) au lucrat prin fostele uzine, au avut meserii.
Iar la bătrânețe, în loc să se plimbe prin lume, pensia mică îi forțează să se angajeze. La vârsta lor să stai 8 ore în picioare, poate chiar mai mult, nu-i deloc lucru ușor.
Acum mă întreb, cât de imbecil trebuie să fii să te cerți cu un astfel de om, căruia șeful i-a spus că trebuie să ia temperatura persoanelor care intră în magazin?”, a notat Marian Godină pe pagina sa de Facebook.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a simțit nevoia să transmită un mesaj românilor, în special, celor care se tem pentru siguranța lor.
„Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru”, a spus Raed Arafat.
Un Ordin comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne din data de 15 mai 2020 arată care sunt noile reguli care se aplică în perioada stării de alertă, prin care se numără măsurarea temperaturii și purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise.
Conform ordinului comun, pe lângă termoscanare, triajul epidemiologic include și „observarea semnelor și simptomelor respiratorii, de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare general modificată”, ceea ce înseamnă că nu se va permite accesul dacă se constată prezența oricăreia dintre aceste simptome respiratorii.
Indiferent că este vorba de procurarea hranei, de exercitarea profesiei, de rezolvarea anumitor chestiuni admnistrative sau legale ce nu pot fi amânate, accesul oricărui cetățean în clădirile publice este condiționat de măsurarea temperaturii.