Părintele Arhiepiscop Pimen este înmormântat vineri, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfințitul l-a pregătit dinainte, iar slujba este oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu rang de locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți, potrivit Monitorului de Suceava.
Sute de credincioși, printre care și prințul Nicolae, s-au adunat în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, purtând măști și respectând regulile de distanțare socială. Enoriașii au aprins candele și au depus flori lângă zidurile lăcașului. În timpul slujbei, cei prezenți au cântat „Hristos a Înviat”. Cum ierarhii ortodocși sunt călugări, slujba prohodirii lor este una caracterizată de simplitate și smerenie. Înmormântarea s-a derulat după o rânduială liturgică specială, iar Mitropolitul Teofan le-a explicat credincioșilor că, atunci când un ierarh trece la cele veșnice, se săvârșește slujba înmormântării călugărilor.
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost diagnosticat cu COVID-19 în 20 aprilie și a decedat, miercuri, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Ierarhul suferise un al doilea atac de cord, care avea să îi fie fatal. La vârsta de 90 de ani, el era cel mai bătrân membru al Sfântului Sinod din Biserica Ortodoxă Română (BOR).
„Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberaţie aparte: >Conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, va decide data şi detaliile înmormântării. Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din judeţul Suceava.În actuala situaţie, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.
ntr-un interviu acordat în urmă cu aproximativ un an, ÎPS Pimen vorbea despre o dorințăde a sa. El măturisea că își vrea să fie înmormântat în Sihăstria Putnei.
„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, declara ÎPS Pimen.