Klaus Iohannis, ședință la Cotroceni cu Mugur Isărescu, Ludovic Orban și Florin Cîțu. Va fi analizată situaţia economiei, în contextul epidemiei de coronavirus

Klaus Iohannis, ședință la Cotroceni cu Mugur Isărescu, Ludovic Orban și Florin Cîțu. Va fi analizată situaţia economiei, în contextul epidemiei de coronavirus
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a convocat, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema situației economice în care se găsește România din cauza COVID-19. Discuțiile sunt programate să înceapă vineri, de la ora 13.00. Vor participa premierul Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor, Florin Cîțu. Epidemia de coronavirus nu a reprezentat doar o criză sanitară, ci și o lovitură dată economiei și veniturilor românilor. Pe durata stării de urgență, dar și acum, când este în vigoare starea de alertă, Guvernul a luat mai multe măsuri în sprijinul persoanelor și firmelor afectate. Totuși, la fel ca în restul țărilor, economia a fost grav afectată și e necesară aplicarea unei strategii pentru ca lucrurile să revină cât de cât la normal, fără ca numărul de infectări să crească dramatic.

Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni despre economia afectată de criza COVID-19. Participă Mugur Isărescu, Ludovic Orban și Florin Cîțu

Vineri, de la ora 13.00, la Palatul Cotroceni va avea loc o discuție despre impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei românești. Președintele Klaus Iohannis va discuta cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Ludovic Orban, șeful Guvernului, și Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Este a doua ședință la Cotroceni în acest format. Prima a avut loc pe 8 mai.

La finalul discuțiilor de atunci, Klaus Iohannis a anunțat că, în mod cert, din cauza crizei COVID-19 deficitul bugetar va fi mai mare decât a fost anticipat inițial. „Ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate”, preciza, la acea vreme, șeful statului.

Economia României, afectată și ea de epidemia de coronavirus. Guvernul pregătește măsuri de revitalizare. Ce s-a făcut până acum

La fel ca în restul țărilor, epidemia de SARS-CoV-2 și, implicit, măsurile de restricție impuse de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au afectat economia. Președintele Klaus Iohannis deja a anunțat că deficitul bugetar va fi mai mare decât cel anticipat inițial și că e nevoie de o strategie clară pentru a evita scenariul în care sunt luate măsuri de austeritate.

La începutul lunii trecute, guvernanții au anunțat un întreg pachet de decizii în sprijinul persoanelor și companiilor afectate.

Pentru ca firmele puternic lovite de criză să nu treacă la concedieri, statul și-a asumat să plătească pentru angajați un ajutor de șomaj tehnic. O altă măsură importantă a fost amânarea ratelor bancare pentru persoane fizice și juridice la contractele de credit și leasing, pentru o perioadă de până la 9 luni, și garantarea dobânzilor datorate în această perioadă pentru creditele ipotecare ale românilor.

Unele dintre măsuri au fost prelungite și după expirarea stării de urgență, printr-o OUG adoptată de Guvern.

Pentru firmele mici și mijlocii, a fost pusă la punct platforma IMM Invest. Lansarea a fost una ”cu cântec” deoarece site-ul a picat chiar din prima zi. Urmarea în plan politic a fost că PSD a depus moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a și trecut. Platforma a avut un plafon maxim de garantare alocat de 15 miliarde de lei, dar Parlamentul a votat dublarea sa. Suma ar trebui să asigure lichiditățile pentru derularea activităților curente ale firmelor sau pentru investiții.

La „Ora Guvernului” în Parlament, Ludovic Orban a subliniat că restricțiile din țară au fost „limitate”, astfel că majoritatea firmelor au rămas funcționale și pe timpul stării de urgență.

Luni, la Palatul Victoria, premierul a anunțat mai multe măsuri pentru revitalizarea economiei.

Pe 18 mai, Cîțu a declarat că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru: „Să eliminăm scenariile apocaliptice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`